Az alvászavar gyógyítható betegség?

A SomnoCenter Szeged alvásszakértő főorvosa, a Szegedi Tudományegyetem Dél-alföldi Regionális Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központjának vezető főorvosa. A Magyar és az Európai Alvástársaság tagja.

Valamennyi alvászavar jól kezelhető, legtöbbjük pedig gyógyítható! A hatékony terápiához azonban ismernünk kell a kiváltó okot. Nem mindegy ugyanis, hogy egyéb más alapbetegségek (szív- vagy tüdőbetegség, pszichés megbetegedések) , esetleg egyéb tényezők (például túlsúly vagy egészségtelen életmód) állnak a háttérben, vagy a rossz alvási szokások vezettek alvászavarhoz.

Az alvásgyógyítás mintegy 90 féle alvászavart tart nyilván, ezért a gyógyítás eszközei is sokfélék lehetnek. Ilyenek például az alvási apnoe kezelésében használt CPAP- és BiPAP terápia, vagy az inszomnia kezelésében alkalmazott gyógyszeres kezelések és a fényterápia. Sok esetben pedig az alapvető alváshigiénés szabályok betartása is elegendő. A sikeres terápia mindig személyre szabott, eredményessége pedig nagyban függ a betegség és a beteg állapotától.

Hasznosnak találta?Ossza meg ismerőseivel