Somno Life - Az alvás magazin

Hány órát alszunk valójában?

Tapasztalt alvásszakértő orvosainkkal és csúcsminőségű alvásvizsgálatainkkal várjuk mindazokat, akik szeretnének újra kipihenten ébredni. Budapesti, pécsi és szegedi alvászavar központjaink valamennyi alvászavarra személyre szabott terápiás megoldást nyújtanak !

Az alvásvizsgálat adhat megbízható választ

Egy alvó ember nehezen tudja megítélni, mennyit aludt éjjel és hogyan. Megbízható választ csupán a műszeres alvásvizsgálat adhat, melyeket alvásközpontban végeznek el egy éjszaka ott töltése során.

Az alvó ember gyakorlatilag nem képes objektívan megítélni, mennyi időt töltött alvással és milyen volt a pihenés minősége. A kérdésre teljes biztonsággal csak a műszeres alvásdiagnosztikai vizsgálat adhat választ. A megbízható alvásvizsgálat egy éjszaka alatt, alvásközpontban történik, ahol specialisták derítik ki, hogyan is alszunk mi.

Azon túl, hogy meghatározzák, mennyi időt töltünk alvással, az alvásszakértő orvosok megvizsgálják az alvás-ébrenlét ritmusát és az alvás minőségét is.

A legösszetettebb alvásvizsgálat a poliszomnográf műszer segítségével kivitelezhető, mely emellett teljeskörűen feltérképez minden alvás közben zajló életfolyamatot – semmit nem hagy figyelmen kívül.

Így az alvásszakértő orvos minden részletre kiterjedő adatokkal rendelkezik ahhoz, hogy meg tudja mondani, milyen alvást érintő rendellenességek és okok állnak fenn az esetünkben.

De mi is pontosan a poliszomnográf?

Ezt a műszert a terápiás és alvásdiagnosztikai központokban azért alkalmazzák az orvosok, hogy az alvás és az ébrenlét ritmusát összetett élettani folyamatok együttes elemzésével vizsgálhassák meg. Felmérik segítségével a szemmozgást (EOG), az agyi elektromos tevékenységet (EEG), az izomtónust (EMG), a szívverést (EKG), ezen kívül azonban a szívfrekvencia, a légáramlás, a véroxigén szaturáció, a horkolás, a légzési erőfeszítés, a test pozíciója, a láb mozgatása és a légsínterápiás adatok is rögzítésre kerülnek.

Mindez jól mutatja, mennyire összetett alvásvizsgálatot tesz lehetővé a műszer. Ahhoz, hogy mindent ellenőrizhessenek és teljes képet kapjanak a páciens állapotáról, az orvosoknak egy teljes éjszakán át kell az alvásközpontban megfigyelniük őt.

A cél az alvást érintő – és megzavaró – rendellenességek feltárása, pontosabban az okok kiderítése, miért nem alszik kielégítően az illető.

Az alvásdiagnosztikai vizsgálatok eredménye hatalmas lépés abban, hogy a szakorvosok ezután megfelelő terápiát javasolhassanak számunkra és búcsút inthessünk az alvásproblémáknak, alvászavaroknak.

Jelentkezzen alvásvizsgálatra

Hasznosnak találta?Ossza meg ismerőseivel