Az alvászavarok okainak feltárása az első szakorvosi konzultációval kezdődik. Alvásszakértő orvosunk itt kikérdezi az alvását-ébrenlétét érintő panaszairól és az általános egészségi állapotáról. Mindezek ismeretében javaslatot tesz a szükséges alvásvizsgálatra. A személyre szabott terápia érdekében gyakran több alvásvizsgálatra is szükség lehet.

Milyen esetekben javasolt a szakorvosi konzultáció?

Ha nappal annak ellenére folyamatosan fáradtnak, kialvatlannak, dekoncentráltnak, ingerültnek érzi magát, hogy átaludta az éjszakát, és ezek a tünetek 30 napig vagy annál tovább fennállnak, alvása nagy valószínűséggel zavart szenved. Ez már kóros jelenség, amivel minden esetben alvásszakértő orvoshoz kell fordulni.

Jelentkezzen online

Mi történik az első alkalommal?

Miután telefonon vagy e-mail-ben előzetesen bejelentkezett a konzultációra, itt találkozik első alkalommal alvásszakértő orvosunkkal. Az általában félórás megbeszélésen szakorvosunk részletesen kikérdezi az alvás közben, illetve a nappal észlelt tüneteiről, egészségi állapotáról (vérnyomásáról, ismert betegségeiről, egyéb egészségügyi kórtörténetéről) és az életmódjáról. Az első konzultáció így tehát egy minden részletre kiterjedő elbeszélgetést jelent.

az_orvosnal_noi_doki_rgb

Mikor következik a műszeres vizsgálat?

Miután alvásszakértőnk részletesen megismerte a panaszait és az egészségi állapotát, meghatározza, hogy alvászavara okának feltárásához melyik típusú műszeres vizsgálatra lesz szükség. A szakasszisztensi felügyeletet igénylő műszeres vizsgálatokat minden esetben az alvászavar központban végezzük. A szakasszisztensi felügyeletet nem igénylő vizsgálatok pedig az Ön otthonában is elvégezhetők.

Az első konzultációt követően minden esetben szükséges a műszeres vizsgálat?

Noha az állapotfelmérés az esetek legnagyobb többségében a műszeres vizsgálat szükségességét eredményezi, előfordul, hogy a panaszok és a kapott információk birtokában szakorvosunk nem a műszeres vizsgálatot, hanem életmódváltást, speciális alvásjavító módszereket vagy további, egyéb szakorvosi vizsgálatot javasol.

Abban az esetben is kérhetek műszeres alvásvizsgálatot, ha azt a szakorvos nem javasolja?

Amennyiben úgy érzi, hogy függetlenül a szakorvosi javaslattól, csupán egy vagy több műszeres alvásvizsgálat nyugtatná meg, azt alvásszakértőnktől az első konzultáción kérheti.

Jelentkezzen online