Hogyan csökkenthetjük az időzónaváltás tüneteit?

A SomnoCenter alvásszakértő főorvosa, a Honvédkórház Neurológiai és Stroke Osztályának osztályvezető főorvosa. A Magyar-, az Európai- és az Amerikai Alvástársaság tagja.

Számos jetlag, azaz időzónaváltás elleni jó tanácsról lehet hallani, nevezetesen, hogy próbáljunk éjszaka érkezni a célállomásra, mozogjunk sokat megérkezés után, vagy igyunk sok folyadékot a repülőn. S bár mindegyikük pozitív hatással van a szervezetünkre, sajnálatos módon a jetlag kialakulását semmilyen módon nem befolyásolják. Az időzónaváltás okozta kellemetlen tüneteket (fejfájás, fáradtság, álmatlanság, emésztési zavarok, ingerlékenység, a teljesítőképesség jelentős csökkenése és enyhe depresszió) egyetlen dologgal: a belső óra átállításával, külvilághoz való szinkronizálásával lehet megszüntetni.

Ennek egyik leghatékonyabb módja a fényterápia, amivel már az utazás kezdete előtt beállíthatjuk a belső óránkat. Ha például nyugati irányba szeretnénk utazni, az utazás megkezdése előtt 2-3 napig este, legalább 30 percen keresztül alkalmazzuk a fényterápiát, lehetőleg egyre későbbi időpontban. Az új időzónához így lépésről-lépésre tudunk alkalmazkodni, s szervezetünk biológiai óráját kényelmesen tudjuk egyre későbbre állítani. Ha ellentétes irányba, keletre utazunk, reggelente kell egyre korábban alkalmaznunk a fényterápiát ugyanilyen módon.

Hasznosnak találta?Ossza meg ismerőseivel