Alvászavar teszt egy percben

Az alvászavarokat ma már a népbetegségek közé sorolják, hiszen minden harmadik embert érintik. Az alvászavarok az egészség és az életminőség jelentős romlása mellett közúti vagy munkahelyi balesettel, magas vérnyomással, 2-es típusú cukorbetegséggel, éjszakai szívinfarktussal és stroke-kal járhatnak. Ismerje meg a leggyakoribb alvászavarokat és tüneteiket, hogy elkerülhesse a súlyos következményeket.

Alvási apnoé szindróma Az életveszélyes alvászavar

A hangos, fuldokló horkolással kísért alvási apnoét nem csupán kellemetlen tünetei miatt kell komolyan venni, de azért is, mert amellett, hogy magas vérnyomást és 2-es típusú cukorbetegséget okoz, tízszeresére növeli az éjszakai szívinfarktus és a stroke kockázatát.

Részletek

Narkolepszia Váratlan álomba zuhanás

A narkolepszia a legalkalmatlanabb időpontokban jelentkező, aluszékonysággal járó alvászavar, melyet ha nem ismernek fel, és nem kezelnek kellőképpen, drasztikusan ronthatja az életminőséget.

Részletek

Alvajárás Súlyos sérülésekkel járhat

Az alvajárás, népies nevén a holdkórosság bárkinél előfordulhat, ám a gyermeket jóval nagyobb mértékben érinti: minden tízedik szenved tőle. Az alvó ilyenkor kikel az ágyából, és olyan berögzült mozgásokat végez, amelyeket éber állapotban: eszik, iszik, beszél, járkál, s a felnőtt alvajáró akár autót is vezet. A közhiedelemmel ellentétben, ez a legtöbbször ártalmatlan alvásbetegség súlyos sérülésekkel is járhat.

Részletek

Időskori alvászavarok Biztos, hogy a korral járnak?

Általánosan elfogadott vélemény, hogy az életkor előrehaladtával azért változik meg az alvásunk, mert egyre kevesebb pihenésre van szükségünk. Holott az alvással töltött idő csökkenése, töredezettsége, a rendszertelen felébredések és a mindezekből fakadó kellemetlen nappali tünetek hátterében számos időskorban bekövetkező testi-lelki változás, megbetegedés állhat.

Részletek