NarkolepsziaVáratlan álomba zuhanás

A narkolepszia a legalkalmatlanabb időpontokban jelentkező, aluszékonysággal járó alvászavar, melyet ha nem ismernek fel, és nem kezelnek kellőképpen, drasztikusan ronthatja az életminőséget.

Mi a narkolepszia?

A természetes, zavartalan alvás mellett is előfordul rendszeres nappali aluszékonyság. A narkolepsziában szenvedő betegek azonban, az állandó nappali álmosság mellett, úgynevezett alvásrohamokkal, hirtelen elalvással járó alvászavarral küzdenek, melyet gyakran erős érzelmi felindulás vált ki. Az izmok ilyenkor elernyednek, és a betegek, hirtelen álomba szenderülésükkor akár össze is esnek.

Milyen tünetekkel jár a narkolepszia?

A narkolepsziát négy fő tünet jellemzi: aluszékonyság, kataplexia (szintén rohamszerű, eszméletvesztéssel nem járó izomtónus vesztés, amikor a páciens hirtelen összeesik), bénultság (elalvás előtt vagy után éberen átélt mozgás- vagy beszédképtelenség), hallucinációk. A tünetek közül kiemelkedik a fokozott napközbeni aluszékonyság, mely amellett, hogy az elsőként jelentkező tünet, bármennyit alszik is a beteg, nem múlik el. A narkolepsziában szenvedők nem csak olyan helyzetekben alszanak el, amelyekben bárki elálmosodhat (étkezés után vagy monoton tevékenységek közben), hanem akkor is, amikor az emberek többsége éber (beszélgetés közben, levélíráskor vagy a moziban ülve).

narkolepszia_alvo_manager_a_meetingen_rgb

Mi okozza a narkolepsziát?

Bár a narkolepszia pontos kiváltó okát nem ismerjük, a narkolepszia gyaníthatóan az agy alvást és ébrenlétet irányító területének rendellenessége, melynek következtében az alvás vagy egyes szakaszai az ébrenléti szakaszba is betörnek.

Kit érint a narkolepszia?

A minden 2000. embert érintő narkolepszia gyermekkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődik. Elég nehéz diagnosztizálni, ezért nem ritka, hogy tíz-húsz év is eltelik az első tünet és a diagnózis felállítása között. Érdemes tehát tudni, hogy ha egy fiatal gyerek állandóan elalszik az iskolában, és ezt más nem indokolja, alvászavaros is lehet.

Milyen következményekkel járhat a narkolepszia?

Ha nem ismerik fel, és nem kezelik kellőképpen, a narkolepszia drasztikusan ronthatja az életminőséget. A rendellenességben érintett gyermekek elmaradnak osztálytársaiktól iskolai teljesítményük tekintetében, a felnőttek pedig alapvető munkahelyi és családi vállalásaik terén szembesülnek jelentős teljesítménycsökkenéssel. Mindez könnyen vezet depresszióhoz.

További nehézséget okozhat, hogy a narkolepsziásokat gyakrabban sújtják olyan egyéb alvási rendellenességek is, mint az alvás közbeni légzésleállások és az ismétlődő végtagmozgások. A hirtelen elalvással járó alvásbetegségben szenvedők veszélyes helyzetekbe is kerülhetnek, hiszen a legváratlanabb pillanatokban válhatnak álmossá és kábává, például autóvezetés közben.

Ajánljuk figyelmébe még: Mit tehetünk a nemkívánatos álmosság ellen?

Hogyan ismerhető fel a narkolepszia?

A narkolepszia szindrómát műszeres alváslaboratóriumi vizsgálatot követően lehet diagnosztizálni. Ehhez az alvásszakértő orvos általában két alvásvizsgálatot javasol, a poliszomnográfiás vizsgálatot és az alváslátencia tesztet.

Hogyan kezelhető a narkolepszia?

A narkolepszia szindróma tünetileg jól kezelhető betegség. A legnagyobb hatásfok elérése érdekében a gyógyszeres kezelés mellett nagy hangsúlyt fektetünk az életmód változtatásra és a gyógyulást segítő környezet kialakítására.

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter