AlvajárásSúlyos sérülésekkel járhat

Az alvajárás, népies nevén a holdkórosság bárkinél előfordulhat, ám a gyermeket jóval nagyobb mértékben érinti: minden tízedik szenved tőle. Az alvó ilyenkor kikel az ágyából, és olyan berögzült mozgásokat végez, amelyeket éber állapotban: eszik, iszik, beszél, járkál, s a felnőtt alvajáró akár autót is vezet. A közhiedelemmel ellentétben, ez a legtöbbször ártalmatlan alvásbetegség súlyos sérülésekkel is járhat.

Mi az alvajárás?

Az alvajárás olyan alvás közben előforduló rendellenes állapot, melynek során az alvó az éberségre jellemző cselekedeteket hajt végre: felül az ágyában, felkel, de akár eszik, iszik és autót is vezet úgy, hogy erről mit sem tud. Az alvászavarok ébredési zavar alcsoportjába tartozó alvajárás, az alvás bármely fázisában előfordulhat, de legtöbbször az alvás első harmadában, az első mély, álom nélküli „lassú hullámú” (ún. Non-REM) szakaszban jelentkezik.

Ajánljuk figyelmébe még: Mit tehetünk az alvajárók biztonságáért.

Az alvajárás állapota, epizódja éjszakánként általában egy alkalommal fordul elő, és körülbelül 10 percig tart. De feljegyeztek ennél jóval rövidebb, néhány másodperces, illetve félórás epizódot is. Az alvajárás legtöbbször spontán ér véget, és az alvajáró ébredés nélkül tér vissza ágyába.

Mi okozza az alvajárást?

Az arra hajlamos betegeknél gyakran okoz alvajárást a stressz, a szorongás, az alváshiány és a fáradtság. Gyermekkorban az idegrendszer érési folyamatainak elégtelensége állhat a hátterében. Az alvásjárás jelentős családi halmozódást mutat, vagyis, ha egy családtag korábban már szenvedett tőle, igen nagy az esélye annak, hogy a család egy másik tagjánál is jelentkezik. Kiválthatják nyugtató szerek, alkohol vagy drogok túlzott fogyasztása is.

Kit érint az alvajárás?

Az alvajárás bárkinél előfordulhat, de leggyakoribb a gyerekek körében, minden tízediket érinti. A betegség általában 5 éves kor körül kezdődik, és a serdülőkorra a gyerekek többsége kinövi azt. Az alvajárás felnőttkorban jóval ritkább, csupán a felnőttek 1 százaléka szenved tőle.

Milyen következményekkel járhat az alvajárás?

Mivel az alvajáró számos cselekedetet hajt végre, miközben alszik, legsúlyosabb következménye – a néphittel ellentétben – a sérülésekkel járó baleset. Emellett az alvajárás gyakran jár együtt az ébredési zavarok csoportjába tartozó egyéb betegségekkel, mint az éjszakai felrettenés, az éjszakai beszéd és a zavart ébredés.

 

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter