Mi a különbség az alvászavar és az alváspanasz között?

A SomnoCenter Alvászavar Központok alvás magazinjából mindent megtudhat az alvásról. Írásaink szerzői az alvásgyógyítás legkiválóbb hazai szakemberei. Magazinunk cikkei azonban nem helyettesítik a szakorvosi konzultációt. Kérdéseivel forduljon alvásszakértőinkhez!

Sok emberrel előfordul, hogy néhány éjszakán keresztül nem tud aludni, aminek következtében másnap fáradtabb, ingerlékenyebb. Ez azonban még nem betegség, csupán egy kellemetlen panasz, az úgynevezett alváspanasz, ami a kiváltó ok – például stressz-hatás – megszűnésével elmúlik, s helyreáll az alvás-ébrenlét megfelelő ritmusa.

Az alvászavar jóval összetettebb jelenség, melynek legjellegzetesebb ismertetőjele, hogy egyaránt jellemzik éjszakai és nappali tünetek, melyek legalább 30 napon keresztül folyamatosan fennállnak. Ilyenkor az alvás időtartama lerövidül, a mélyalvás mennyisége csökken, az alvás szerkezete széttöredezik.

Az alvászavarban szenvedő ember éjszaka gyakran felriad, vagy el sem tud aludni, reggel túl korán, illetőleg fáradtan ébred, napközben álmos, levert, ingerlékeny, romlik a memóriája, figyelemzavarban szenved.

Hasznosnak találta?Ossza meg ismerőseivel