Tájékoztató koronavírus járvány alatti szolgáltatásainkról

Tapasztalt alvásszakértő orvosainkkal és csúcsminőségű alvásvizsgálatainkkal várjuk mindazokat, akik szeretnének újra kipihenten ébredni. Budapesti, pécsi és szegedi alvászavar központjaink valamennyi alvászavarra személyre szabott terápiás megoldást nyújtanak !

Kedves Betegeink!

Az új koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzetben mi, a SomnoCenter Alvászavar Központ vezetősége és szakemberei eltökéltek vagyunk abban, hogy mindent megtegyünk betegeink biztonsága és a már megszokott magas színvonalú betegellátás biztosítása érdekében. Tesszük mindezt annak tudatában is, hogy az állami egészségügyi ellátásban csak a halaszthatatlan beavatkozásokat végezhetik el, ezért országszerte az alvásdiagnosztikai központok többsége egyáltalán nem, vagy csak minimálisra csökkentett szolgáltatásokkal áll a betegeik rendelkezésére. Ezért kiemelten fontosnak tartjuk működésünk fenntartását, hogy a panaszos új-, és a már gondozott, terápiás kezelés alatt álló betegek ellátását is folyamatosan biztosítani tudjuk.

Ehhez fokozott óvintézkedéseket vezettünk be, amelyek betegeinket és dolgozóinkat is védik a járvány okozta esetleges megbetegedéstől, azonban a vírus ismeretlensége, a folyamatosan bővülő, ezzel kapcsolatos ismeretanyag megjelenése, továbbá a gyorsan változó körülmények és a hatósági (korlátozó) intézkedések miatt ezeket rövid határidővel és gyakran változtatnunk kell, hogy megfeleljünk az aktuális elvárásoknak. Ezen intézkedések meghozatala során a nemzetközi, nagy szakmai társaságok, alapvetően az Amerikai Alvástársaság (American Academy of Sleep Medicine), illetve a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság ajánlásait vettük figyelembe, hogy betegeink jelen körülmények mellet is megkaphassák a szükséges ellátásokat az alvászavaraikkal kapcsolatos problémáikra.

Az alvásmedicína eddig jól bevált diagnosztikai és terápiás eszközeit multidiszciplináris csapatunkkal át kellett tekintenünk, hogy milyen kockázatot jelentenek a vírusfertőzés szempontjából. Ennek ismeretében alakítjuk ki az aktuálisan elérhető szolgáltatásainkat, amelyekkel betegeink panaszainak kezelését biztosítani tudjuk.

Betegeink és dolgozóink biztonságát szem előtt tartva szolgáltatásainkban az alábbi változtatásokat vezettük be:

• Ha a beteg állapota lehetővé teszi, elsődlegesen olyan diagnosztikai vizsgálatot alkalmazunk, amelyet a beteg otthonában tudunk elvégezni.
• A központban végzett, teljeskörű alvásvizsgálatra jelenleg csak a SomnoCenter Budapestben van lehetőség, ahol az egy éjszaka elvégzett vizsgáltok számát betegbiztonsági okból korlátoztuk. Tekintettel a nagy érdeklődésre, a vizsgálatig eltelt várakozási idő hosszabb lehet a szokásosnál, ezért szíves megértésüket és türelmüket kérjük.
• Nemzetközi tanulmányok igazolták, hogy egy esetlegesen vírushordozó beteg esetében az alvási apnoé kezeléséhez alkalmazott légsínterápiás eszközök (CPAP, BIPAP) a kilélegzett levegő aeroszolizálása miatt fokozott kockázatot jelenthetnek a környezetben lévő személyekre, ezért ennek a terápiának a beállítását jelenleg csak a beteg otthonában, saját készülékkel végezzük. Amennyiben súlyosabb esetekben sikertelen lenne az otthoni terápia beállítása, akkor csak igazoltan negatív COVID-19 teszt esetén, egyedi mérlegelés alapján végezzük el központunkban a terápiabeállítást.
• Dolgozunk azon, hogy a személyes kontaktusokat minimalizáljuk, és ahol lehet a személyes konzultációk mellett a közeljövőben az online, illetve telefonos konzultációt alkalmazzuk, amelynek a kidolgozása jelenleg még folyamatban van. Célunk, hogy a már korábban elkezdett ellátási folyamataink ne szakadjanak meg, és az új betegek ellátását is meg tudjuk biztonságos körülmények között oldani.

A központunkban végzett járóbeteg ellátás igénybevételének feltételei a betegek részéről a következők:

• Megérkezésekor a betegnek és esetleges kísérőjének nem lehet semmilyen légúti vírusfertőzésre utaló tünete, valamint közvetlen, otthoni környezetében sem lehet koronavírussal fertőzött beteg kontakt, továbbá a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott, aktuális kérdőíves szűrést dokumentáltan elvégezzük, amely alapján kizárható legyen a vírusfertőzés fennállásának a lehetősége.
• A járvány ideje alatt kérjük nélkülözzék a kísérővel történő megjelenést, és a vizsgálatokra egyedül érkezzenek meg a központba. Amennyiben ez elkerülhetetlen, kísérője csak a főbejáratig kísérje, valamint gyermekek és felügyelet alá vont személyek legfeljebb 1 fő kísérővel érkezzenek. Ebben az esetben a kísérőnek is meg kell felelnie minden látogatásra vonatkozó feltételnek.
• A központba való belépéskor kérjük fertőtlenítse kezét és viseljen védőmaszkot. Erre a célra megfelel a három rétegű orvosi szájmaszk, a mosható textilmaszk, és a zárt N95-ös maszk is. Az FFP2 és az FFP3 maszk használatát kérjük mellőzzék, mert az azokon lévő kilégzőszelepen keresztül a kilélegzett levegő szűrés nélkül a környezetbe jut, így dolgozóinkat potenciálisan megfertőzhetik. Abban az esetben, ha nincs saját szájmaszkja, térítés ellenében biztosítunk egyet.
• Amennyiben megérkezése előtt légúti betegség tüneteit érzékeli magán (láz>38°C, köhögés, légszomj, torokfájás, orrdugulás stb.) vagy annak gyanúja merül fel, kérjük halassza el látogatását és kérjen új időpontot, egyúttal telefonon értesítse háziorvosát!
• A rendkívüli járványügyi helyzetre való tekintettel – a betegeink és dolgozóink védelmének biztosítása érdekében – a külföldről érkező magyar állampolgárokat és a külföldieket a hazaérkezést követő 15. nap után tudjuk ellátni, amennyiben nincsenek vírusfertőzésre utaló tüneteik! Számukra addig on-line, vagy telefonos konzultációra van lehetőség. A hazaérkezést követő 15. napon túl rájuk is érvényesek e szakaszban összefoglalt járványügyi feltételek és teendők.
• A járvány idején a megelőzés kiemelt fontosságú, ezért kérjük, hogy fokozottan ügyeljen a személyes higiéniára: használja a kihelyezett kézfertőtlenítőt és ha nem muszáj, ne érintkezzen másokkal, mindig és mindenkivel tartson legalább 2 méter távolságot.

Intézkedéseink a fertőzés megelőzését, betegeink és személyzetünk védelmét, intézetünk zavartalan működését szolgálják.

A járványügyi vészhelyzet alatt minden központunkra eltérő működési rend vonatkozik a nyitvatartás és a nyújtott szolgáltatások tekintetében, amelyeket a helyi adottságok határoznak meg, ezért honlapunkon és telefonközpontunkon keresztül kérjük tájékozódjon központjaink aktuális nyitvatartásáról a www.somnocenter.hu oldalon és a 06 20 344 3434-es telefonszámon.
Köszönjük együttműködésüket és megértésüket! Köszönjük, hogy vigyáznak dolgozóinkra, hogy mi is vigyázhassunk az Önök egészségére!

SomnoCenter Alvászavar Központok vezetősége és dolgozói

Hasznosnak találta?Ossza meg ismerőseivel