Mi az a poliszomnográf?

A SomnoCenter Alvászavar Központok alvás magazinjából mindent megtudhat az alvásról. Írásaink szerzői az alvásgyógyítás legkiválóbb hazai szakemberei. Magazinunk cikkei azonban nem helyettesítik a szakorvosi konzultációt. Kérdéseivel forduljon alvásszakértőinkhez!

A poliszomnográf nevű műszert az összetett alvásdiagnosztikai vizsgálatokhoz használják az alvásdiagnosztikai és terápiás központokban. Segítségével a szakorvosok, az alvás-ébrenlét ritmusát összetett élettani folyamatok együttes elemzésével tudják vizsgálni.  Ilyenek: az agyi elektromos tevékenység (EEG), a szemmozgás (EOG), az izomtónus (EMG), a szívverés (EKG), a véroxigén szaturáció, a szívfrekvencia, a légzési erőfeszítés, a légáramlás, a testpozíció, a horkolás, a lábmozgás és az úgynevezett légsínterápiás adatok.

A poliszomnográf olyan teljes körű alvásvizsgálatot tesz tehát lehetővé, amelynek segítségével minden alvás közbeni életfolyamat megfigyelhető. A vizsgálatot végző szakorvos így minden részletre kiterjedő adatok birtokában tudja feltárni az alvást érintő rendellenességeket és azok okait. Az alvásdiagnosztikai központokban végzett poliszomnográfiás vizsgálat általában egy éjszakát vesz igénybe.

Hasznosnak találta?Ossza meg ismerőseivel