Miért fontos a poliszomnográfiás vizsgálat a horkolásgátló műtétek előtt és után?

A SomnoCenter alvásszakértője, a Honvédkórház Alvásdiagnosztikai részlegének vezetője. A Magyar-, az Európai- és az Amerikai Alvástársaság tagja.

A horkolásgátló műtétek jelentős része azért nem jár a kívánt eredménnyel, mert a műtétet megelőzően elmarad a műszeres alvásvizsgálat, amellyel – mivel egyidejűleg kapunk információt az agyi elektromos tevékenységről (EEG), a szemmozgásról (EOG, az izomtónusról (EMG), a szívritmusról (EKG), a véroxigén szintjéről (SPO”), a mellkasi és hasi légzésről, a szájon és az orron keresztüli légáramlásról -, egyértelműen meghatározható, hogy a horkolást és a légúti beszűkülést vagy elzáródást a garat alvás alatti ismételt elzáródása okozza-e.

A műtét eredményességét szintén kizárólag poliszomnográfiás alvásvizsgálattal lehet ellenőrizni, hiszen csak a műszeres vizsgálat tudja megmutatni, hogy a szervezet alvás alatti élettani folyamatai az elvártaknak megfelelően alakultak-e a beavatkozás után.

A European Rhinologic Society által elfogadott szakmai ajánlás szerint minden horkolásgátló műtéti beavatkozás előtt poliszomnográfiás és alvás alatti endoszkópiás vizsgálat elvégzése szükséges.

Hasznosnak találta?Ossza meg ismerőseivel