Mikor kell alvásszakértő orvoshoz fordulni?

A SomnoCenter Szeged alvásszakértő főorvosa, a Szegedi Tudományegyetem Dél-alföldi Regionális Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központjának vezető főorvosa. A Magyar és az Európai Alvástársaság tagja.

Akkor kell alvásszakértő orvoshoz fordulni, amikor valaki hosszabb időn keresztül úgy érzi, hogy gond van az alvásával vagy az ébrenlétével. Az alvászavaroknak számos jellemző tünetük van. Ilyenek a nappali aluszékonyság, a fáradtság, az ingerlékenység, a koncentrációzavar, illetve az éjszakai álmatlanság, a hangos horkolás, a gyakori vizelési inger és a magas vérnyomás. A jellegzetes tünetek mellett a betegség mégis mindenkinél másként jelentkezik, hiszen az alvászavart kiváltó ok is más lehet.

Az a legfontosabb ilyenkor, hogy ha felismertük a tüneteket, ne az esetleg hasonló tünetektől szenvedő barátnőnk vagy a szomszédasszonyunk terápiáját, rosszabb esetben gyógyszerét kezdjük alkalmazni, hanem mindenképpen forduljunk alvásszakértő orvoshoz, mert csak a megfelelő kikérdezéses, illetve műszeres alvásvizsgálattal lehet megállapítani az alvászavar tényét, és a kezelés módját.

Hasznosnak találta?Ossza meg ismerőseivel