Dr. Annus János Kristóf Centrumvezető alvásszakértő, neurológus, klinikai neurofiziológus

A SomnoCenter Szeged centrumvezető szomnológusa, az alvásbetegségek, perifériás idegrendszeri betegségek szakértője és a Magyar Epilepszia Liga által akkreditált epilepszia specialista. A Magyar Klinikai Neurofiziológiai Társaság vezetőségi, a Magyar Epilepszia Liga, a Magyar Ideg és Elmeorvosok Társasága és a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság rendes tagja.

A perifériás idegrendszeri betegségek közé számos kórkép tartozik, legtöbbször a végtagok körülírt, vagy diffúz érzészavara (zsibbadás, érzéketlenség, fájdalom) és izomerő és izomtömeg csökkenés (gyengeség, az izmok megfogyatkozása, elsorvadása) képében jelentkeznek. Bizonyos betegségek tünetei jellegzetes provokáló test- és élethelyzetben jelentkeznek.

A perifériás idegrendszeri betegségek egyik leggyakoribb kompressziós idegkárosodása a carpalis alagút szindróma és az alvásfüggő mozgászavaroknál tárgyalt nyugtalan láb szindróma is típusosan az esti, éjszakai órákban jelentkezik.

A nyugtalan láb szindróma a leggyakoribb alvásfüggő mozgászavar, 100 emberből akár 5-15 személy is érintett lehet. Gyakran előfordul önállóan, máskor bizonyos betegségekhez társulva, úgynevezett másodlagos formában. Az elalvási nehezítettséget és következményes másnapi kialvatlanságot, szétszórtságot okozó nyugtalan láb szindróma az alsó végtagokban, lábakban jelentkező furcsa érzettel, mozgáskényszerrel jelentkező betegség.

Sokan sokféleképpen élik meg a tüneteket (zsibbadás, belső feszültség, mozgáskésztetés, nyugtalanság a lábakban), de az mindenkinél közös, hogy az elalvás kezdetén, szendergésben jelentkezik a tünet, mely jelentősen megnehezíti az elalvást. Gyakori testhelyzet módosításra kényszerít, a végtag mozgatására, mellyel átmenetileg enyhül a sajátos furcsa érzet. A jelentősen megnyúlt elalváshoz szükséges idő miatt az alvás idejét és az alvás hatékonyságát csökkenti a betegség. Másnap a pihentető alvás hiánya miatt fokozott nappali aluszékonyságot, szétszórtságot okoz, mely a betegség krónikus jellege miatt előbb-útóbb a szellemi és fizikai teljesítmény romlásához fog vezetni. Munkahelyünkön és az élet egyéb területen szinte biztosan alul fogunk teljesíteni.

A SomnoCenter Szeged munkatársaként dr. Annus János Kristóf szívesen a rendelkezésére áll!

Tanulmányok

 • 1998 általános orvosi diploma (1/1998, Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem)
 • 2003 neurológia szakvizsga – kiválóan megfelelt (350/2003
 • 2008 epilepsziában jártas orvos (Magyar Epilepszia Liga)
 • 2015 klinikai neurofiziológiai szakvizsga – kiválóan megfelelt (14/2015)
 • 2015 Vascularis neurológia licenc vizsga – kiválóan megfelelt (117/2015)

Munkahelyek

 • 1998–2015 Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem / Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinika
 • 2015 – SomnoCenter Szeged (Dél-alföldi Regionális Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központ)

Szakmai szerepvállalás

 • 1998 – Magyar Ideg és Elmeorvosok Társasága
 • 2004 – Magyar Klinikai Neurofiziológiai Társaság
 • Magyar Epilepszia Liga
 • 2013 – MKNFT Vezetőségi tag

Tudományos érdeklődés és tevékenység

Külföldi tanulmányutak:
 • 2015. 01. Dánia, Dianalund, Clinical Neurophysiology Department, Danish Epilepsy Centre, Continuing Medical Education
 • 2011. 05. Svédország Uppsala, Akademiska Sjukhuset, Training Course in EMG and Neurography, Clinical Neurophysiology of the Peripheral Nervous system (Prof. Erik Stalberg, Prof. Roland Flink)

Elismerések

 • 2003/2004-es tanévben az SZTE Általános Orvostudományi karának legjobb gyakorlatvezető kategóriában kiemelkedő oktatója (SZTE ÁOK HÖK)

Nyelvi ismeretek

 • angol: „C” típusú középfokú állami nyelvvizsga

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter