Objektív alvási apnoé szindróma szűrés buszsofőrök körébenElérhető biztonság az utakon

Azon autóbuszvezetők esetében, akiknél a munkaköri feladataik része az autóbusz vezetése külföldi autóbuszos iskolai kirándulásokon a 27/2017. (X. 18.) EMMI rendelet alapján az objektív egészségügyi alkalmassági vizsgálat során ki kell zárni az alvási apnoé betegség lehetőségét.

A SomnoCenter Alvászavar Központok rendelkeznek valamennyi szükséges diagnosztikai és terápiás eszközzel, amelyekkel az alvászavarok gyanúja felállítható, műszeres vizsgálattal igazolható, a pontos diagnózis meghatározható, és szükség esetén a terápiás kezelés és a gondozás lefolytatható.

27/2017. (X. 18.) EMMI rendeletnek megfelelő vizsgálatot az alvási apnoé és igény esetén további alvászavarok esetében az alábbi folyamat szerint végezzük:

Ha az alvási apnoé betegség kizárását megbízhatóan igazoló szakorvosi véleményre van szüksége, akkor célszerű alvásközpontban elvégeztetni a teljeskörű alvásvizsgálatot.

Az otthon végzett szűrővizsgálattal ellentétben az alvásdiagnosztikai központban poliszomnográffal olyan objektív vizsgálat készül, ami a lehető legteljesebb képet nyújtja az alvás alatti rendellenességek és azok lehetséges okainak feltárásához. Ez egy olyan összetett és objektív vizsgálat, ami a lehető legteljesebb képet nyújtja az alvás alatti rendellenességekről és azok lehetséges okairól. Ez a vizsgálat amellett, hogy megmutatja az alvás minőségét és mennyiségét, lehetővé teszi valamennyi alvás közbeni élettani folyamat megfigyelését is. Így egyidejűleg ad információt

 • az agyi elektromos tevékenységről (EEG),
 • a szemmozgásról (EOG),
 • az izomtónusról (EMG),
 • a szívritmusról (EKG),
 • a véroxigén szintről (SPO2),
 • a mellkasi és hasi légzésről,
 • a szájon és az orron keresztüli légáramlásról,
 • a horkolásról,
 • az alvás közbeni testpozícióról és a lábmozgásról is.

A vizsgálat során a vizsgált személyt azonosítjuk, a vizsgálat során infravörös kamerával videofelvételt készítünk, és szakszemélyzetünk folyamatos felügyeletet biztosít, így a vizsgálati körülményeket is hitelesen rögzítjük. Az érzékelők által mért jeleket biokalibrációval hitelesítjük a vizsgálat során.

Az elkészített szakorvosi vélemény alapján az üzemorvos, vagy háziorvos állapítja meg az egészségi alkalmassági vizsgálat eredményét.

Online jelentkezés

Eredménytől függően a buszvezetők esetében az alkalmasság szintje az alábbiak szerint állapítható meg az alvási apnoé szindróma vonatkozásában:

ALKALMAS az a gépjárművezető, aki

 • a 27/2017. (X. 18.) EMMI rendelet 2. § (3) bekezdése szerint szakorvos által kiállított dokumentummal igazolja, hogy nem küzd alvási apnoé betegséggel, azaz a betegség negatív eredményű diagnosztikai vizsgálattal kizárható;

KORLÁTOZOTTAN ALKALMAS az a gépjárművezető, akinél

 • a 13/1992 (VI.26) NM rendelet szerint az alvási apnoé szindróma gyanúja nem merült fel, de a betegséget a 27/2017. (X. 18.) EMMI rendelet § (3) bekezdése szerinti módon nem zárták ki, vagy
 • a betegséget nála már korábban diagnosztizálták, de szakorvosi dokumentummal igazolja, hogy az alkalmazott terápia hatékony, együttműködése megfelelő, azaz az egészségi alkalmasság feltételei teljesülnek

ALKALMATLAN az a gépjárművezető, akinél

 • a 13/1992 (VI.26) NM rendelet szerint az alvási apnoé szindróma gyanúja fennáll, vagy szűrővizsgálattal megerősítésre került, de nem áll szakorvos által igazoltan hatékony kezelés alatt.

Betegellátás és gondozás

Ha a műszeres vizsgálat megerősíti az alvászavar fennállását, akkor a gépjárművezető már alvászavarban szenvedő betegnek tekinthető.*

Amennyiben a gépjárművezetőnek terápiára van szüksége, akkor az beállításra kerül, továbbá gondozzuk a beteget rendszeres kontrollvizsgálatok kíséretében.

A kontrollvizsgálatok során, amennyiben a terápiás hatékonyság bizonyítást nyert, azaz a beteg követi a terápiás utasításokat és betartja a kezelést, kiállítjuk a gépjárművezetéshez szükséges alkalmassági igazolást.

Külön szolgáltatás keretében lehetőség van arra, hogy a munkáltató rendszeresen tájékoztatást kaphasson a munkavállaló terápiás eredményeiről, ilyen módon a vonatkozó jogszabályoknak való folyamatos megfelelésről az alvási apnoé vonatkozásában.

Online jelentkezés

A vizsgálatok ütemezése

Az alvászavar szűréseket, ha korábban még nem voltak, akkor első alkalommal célszerű kampányszerűen elvégezni minden érintett munkavállalónál, majd rendszeresen, az előző szűrések eredményei alapján időszakonként ismételni. Az új belépő munkavállalókat célszerű a belépéskor egyénileg szűrni, majd a rendszeres szűrések rendszerébe bevonni. A szűrések során teljesen negatív eredményt adókat 3 évente, a veszélyeztetett, illetve terápiás gondozás alatt állókat évente ajánlott ismételten szűrni, hogy az állapotváltozásuk időben felismerhető legyen.

Az egyénileg kialakított szűrőprogram összeállítását, ütemezését a munkáltatóval történő egyeztetést követően végezzük el a vizsgálati cél és a létszám ismeretében.

Szervezett alvászavar szűrővizsgálatainkat intézményi megrendelőknek az alábbiak szerint vállaljuk:

 • Teljes körű poliszomnográfiás alvásvizsgálat** : 70 000 Ft-tól/vizsgálat
 • Alvási apnoé fennállása esetén a vizsgálatot követő konzultáció: 20 000 Ft/alkalom
 • Légsínterápia beállítás poliszomnográffal**: 75 000 Ft-tól/vizsgálat
 • További szakorvosi konzultáció igény esetén: 17 500 Ft/konzultáció
 • Egyéb alvásvizsgálat igény szerint: árlista alapján

*A gépjárművezető ellátása nem a gépjárművezetői egészségi alkalmassági vizsgálat, hanem a standard betegellátás protokollja szerint végzendő térítéses szűrés.

**A poliszomnográfiás vizsgálatok két további kiegészítő ellátási szinten vehetők igénybe, standard, prémium (+10.000 Ft) és VIP (+20.000 Ft). Az ellátási szintek a vizsgálat időbeli elérhetőségében és a hotelszolgáltatásokban különböznek. Alvószobáinkról bővebben ide kattintva olvashat!

Online jelentkezés

Bővebb információért vegye fel a kapcsolatot a SomnoCenter szakembereivel, szívesen állunk rendelkezésére az egyéni szükségletek szerinti szűrőprogram kialakításában, és a végleges ajánlat elkészítése céljából!

SomnoCenter Budapest

 • 1012 Budapest, Márvány u. 17.
 • Telefon: +36 20 344 3434

SomnoCenter Szeged

 • 6725 Szeged, Kálvária sugárút 57. (a II. Kórház területén)
 • Telefon: +36 20 344 3434

SomnoCenter Pécs

 • 7626 Pécs, Vadász u. 6. fsz. 3.
 • Telefon: +36 20 344 3434

Online jelentkezés

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter