Koronavírus-járvány – Meglepően hatékony a nem invazív lélegeztetés (NIV) 1. rész

A súlyos állapotú COVID-19-betegeket kezdetben korai intubációval és invazív gépi lélegeztetéssel kezelték. Az újabb eredmények azonban a nem invazív lélegeztetési (NIV) technikák, vagyis a CPAP (pozitív légúti nyomás terápia), és a BiPAP (kétfázisú pozitív légúti nyomás terápia) nagyobb szerepét hangsúlyozzák.

A koronavírus-fertőzés súlyos eseteiben a betegek jelentős részénél alakul ki komolyabb beavatkozást igénylő akut légzési elégtelenség. Ennek kezelése kezdetben korai intubációt és gépi lélegeztetést jelentett. Egyre több bizonyíték utal azonban arra, hogy a nem invazív lélegeztési (NIV) technikáknak jelentősebb és pozitívabb szerepe lehet, mint ahogy azt a kutatók először gondolták.

Mi a nem invazív lélegeztetési terápiák lényege?

A NIV két formája a CPAP (pozitív légúti nyomás) és a BiPAP (kétfázisú pozitív légúti nyomás). A nem invazív lélegeztetési terápiák egy jól illeszkedő maszkon, vagy az egész fejet borító sisakon keresztül juttatnak magasabb áramlású, oxigénnel dúsított levegőt a légutakba, és így segítenek a betegnek mélyebben lélegezni. Bárimlyen, a légutakba helyezett eszköz nélkül képesek javítani az oxigénszintet, és az így kezelt betegek intenzív osztályos megfigyelés sem feltétlenül szükséges. Csak eszméleténél lévő, önállóan légzést indítani tudó, légutait nyitva tartani képes betegeknél használható.

Egyszerűbb esetben a CPAP az elsőként választandó módszer, míg krónikus légzőszervi betegségek társulása esetén jön szóba a BiPAP-terápia.

A szakemberek jelenlegi álláspontja szerint a NIV megfelelő, áthidaló kiegészítő lehet a betegség korai szakaszában – meggátolhatja az intubáció és gépi lélegeztetés szükségességét.

Kattintson Kínából és Olaszországból érkező beszámolókért:

Koronavírus-járvány és a NIV

 

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter