COVID-19

Koronavírus-járvány – Meglepően hatékony a nem invazív lélegeztetés (NIV) 1. rész

Tapasztalt alvásszakértő orvosainkkal és csúcsminőségű alvásvizsgálatainkkal várjuk mindazokat, akik szeretnének újra kipihenten ébredni. Budapesti, pécsi és szegedi alvászavar központjaink valamennyi alvászavarra személyre szabott terápiás megoldást nyújtanak !

A súlyos állapotú COVID-19-betegeket kezdetben korai intubációval és invazív gépi lélegeztetéssel kezelték. Az újabb eredmények azonban a nem invazív lélegeztetési (NIV) technikák, vagyis a CPAP (pozitív légúti nyomás terápia), és a BiPAP (kétfázisú pozitív légúti nyomás terápia) nagyobb szerepét hangsúlyozzák.

A koronavírus-fertőzés súlyos eseteiben a betegek jelentős részénél alakul ki komolyabb beavatkozást igénylő akut légzési elégtelenség. Ennek kezelése kezdetben korai intubációt és gépi lélegeztetést jelentett. Egyre több bizonyíték utal azonban arra, hogy a nem invazív lélegeztési (NIV) technikáknak jelentősebb és pozitívabb szerepe lehet, mint ahogy azt a kutatók először gondolták.

Mi a nem invazív lélegeztetési terápiák lényege?

A NIV két formája a CPAP (pozitív légúti nyomás) és a BiPAP (kétfázisú pozitív légúti nyomás). A nem invazív lélegeztetési terápiák egy jól illeszkedő maszkon, vagy az egész fejet borító sisakon keresztül juttatnak magasabb áramlású, oxigénnel dúsított levegőt a légutakba, és így segítenek a betegnek mélyebben lélegezni. Bárimlyen, a légutakba helyezett eszköz nélkül képesek javítani az oxigénszintet, és az így kezelt betegek intenzív osztályos megfigyelés sem feltétlenül szükséges. Csak eszméleténél lévő, önállóan légzést indítani tudó, légutait nyitva tartani képes betegeknél használható.

Egyszerűbb esetben a CPAP az elsőként választandó módszer, míg krónikus légzőszervi betegségek társulása esetén jön szóba a BiPAP-terápia.

A szakemberek jelenlegi álláspontja szerint a NIV megfelelő, áthidaló kiegészítő lehet a betegség korai szakaszában – meggátolhatja az intubáció és gépi lélegeztetés szükségességét.

Kattintson Kínából és Olaszországból érkező beszámolókért:

Koronavírus-járvány és a NIV

 

Hasznosnak találta?Ossza meg ismerőseivel