Légsínterápia-beállításCPAP, BiPAP titrálás

A légsínterápia során a légutakat egy a lélegeztető készülékhez hasonló eszköz, az úgynevezett CPAP készülék akkorára nyitja, hogy a garatizomzat alvás közben ne tudjon elzáródni. Így megszűnik a horkolás, az éjszakai légzéskimaradások, normalizálódik a véroxigénszint, létrejön a pihentető, mélyalvás.

Az optimális légúti nyomásszintet úgy tudjuk beállítani, hogy miközben a vizsgált személy a CPAP készülékkel alszik, alvásának minőségét, mennyiségét, és szervezete alvás közbeni élettani folyamatait poliszomnográffal megfigyeljük, s annak megfelelően, hogy mikor tapasztalunk légzéskimaradást, horkolást, véroxigénzint csökkenést, mikoébredéseket, növeljük a légúti nyomást, egészen addig, amíg az alvásstruktúra rendellenességei megszűnnek.

Alkalmazás

A légsínterápia az alvási apnoe szindróma elsődleges és leghatékonyabb kezelési módja. A CPAP készülék által biztosított optimális légúti nyomásnak köszönhetően megszűnnek az éjszakai légzéskimaradások, normalizálódik a véroxigén szint, így a pihentető alvásnak köszönhetően a vizsgált személy frissen, kipihenten ébred. Ha a CPAP készülékkel végzett légsínterápia beállítása során azt tapasztaljuk, hogy az alvásstruktúra rendellenességei 12 vízcentiméteres nyomás értéken sem rendeződnek, a vizsgálatot a BiPAP készülék beállításával folytatjuk, amely ki- és a belégzéskor különböző nyomásértéket képes biztosítani.

Mivel a BiPAP készülékkel 12 vízcentimétert is meghaladó belégzési nyomásérték biztosítható, olyan súlyos alvásfüggő légzészavarok esetén is alkalmazható, amikor a vizsgált személynek már nem elegendő a saját maga indította légvétel, hanem gépi lélegeztetésre is szüksége van.

Hol és hogyan?

Az alvászavar központjainkban végzett egyéjszakás vizsgálat során – a poliszomnográfiás vizsgálathoz hasonlóan – elektródákat helyezünk el a fejen, a testen és a végtagokon. A vizsgálat mindössze annyiban tér el a poliszomnográfiás vizsgálattól, hogy orrszenzor helyett egy maszk kerül az orra, amin keresztül a készülék a levegőt enyhe túlnyomással biztosítja. Ezért a szakasszisztensi felügyelet mellett végzett vizsgálatot maszkpróba előzi meg, melynek során a vizsgált személy kiválasztja a számára legkényelmesebb maszkot.

Jelentkezzen online

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter