Alvási apnoé szűrés jogosítványhozVelünk a lehető legrövidebb időn belül újra vezethet!

Ne várja meg, amíg lejár a jogosítványa! Már most végeztesse el az alvási apnoé szűrővizsgálatot. 2015 áprilisától ugyanis azokat a gépjárművezetőket, akiknél felmerül az obstruktív alvási apnoé szindróma gyanúja, szűrővizsgálatra utalják be, amivel a jogosítvány megújítása vagy megszerzése akár hónapokig is elhúzódhat.

Miért van szükség az alvási apnoé szűrővizsgálatra?

A 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet szerint azokat a gépjárművezetőket, akiknél felmerül a mérsékelt vagy súlyos obstruktív alvási apnoé szindróma (OSAS) gyanúja, a vezetői engedély kiadását vagy megújítását megelőzően alvászavar szűrővizsgálatra kell beutalni és csak akkor kaphatnak újra jogosítványt, ha szakorvosi véleménnyel tudják igazolni az állapotuk javulását.

Kérjen időpontot még ma az alvási apnoé szűrővizsgálatra!

Online jelentkezés

Mi a célja az alvási apnoé szűrővizsgálatnak?

Az alvási apnoé szűrésének célja, hogy radikálisan csökkentse és megelőzze az egyik legveszélyesebb alvászavarban, az obstruktív alvási apnoéban szenvedő betegek által okozott, gyakran tragikus kimenetelű közlekedési balesetek előfordulási kockázatát. A kezeletlen alvási apnoés betegek ugyanis 2-3-szor valószínűbben okoznak közlekedési balesetet, mint egészséges társaik. A 2014-ben 290 közlekedési baleset történt azért, mert a vezető elaludt a volánnál. (A rendeletről és a szűrővizsgálatról bővebben itt olvashat.)

A jogosítvány lejárta előtt mennyi idővel érdemes elvégeztetni az alvási apnoé szűrővizsgálatot?

Ha a tünetek alapján (nappali aluszékonyság, fáradtság, hirtelen nappali bealvás, ingerlékenység, magas vérnyomás) Önnél is felmerül a gyanú, hogy alvási apnoéban szenved, a szűrővizsgálatot érdemes még a jogosítvány lejárta előtt néhány hónappal elvégeztetni. Hiszen a kivizsgálás, a terápia beállítása, majd a hatékonyság igazolása akár hónapokat is igénybe vehet, ráadásul mindezeket az országban csupán néhány, a jogszabályban rögzített feltételeknek megfelelő helyen tudják elvégezni.

Hogyan zajlik az alvási apnoé szűrővizsgálat?

Az egyéjszakás vizsgálat során alvás közben egy karórához hasonló, annál kicsit nagyobb eszközt kell a csuklóján viselnie, ami rögzíti a szívritmust, és a vérben lévő oxigén szintjét, továbbá egy apró, az eszközhöz tartozó orrszenzort kell az orra alá felerősíteni, a levegő áramlásának méréséhez. Az éjszakai vizsgálat eredményeit szomnológus szakorvos értékeli ki és az egészségi alkalmasságot vizsgáló orvosnak küldi vissza. A vizsgálat nem jár kellemetlenséggel.

Hol érdemes elvégeztetni az alvási apnoé szűrővizsgálatot?

Az alvási apnoé szűrővizsgálatot alvászavar központban érdemes elvégeztetni, ahol a kiértékelést minden esetben a műszeres vizsgálat kiértékelésében szerzett tapasztalattal rendelkező szomnológus (alvásbetegségek gyógyításához licenc vizsgával rendelkező szakorvos) végzi. Ez azért fontos, mert előfordulhat, hogy az otthoni körülmények között végzett vizsgálat közben némelyik érzékelő elektróda, amely rögzíti az alvási apnoé gyanújának igazolását vagy kizárását alátámasztó adatokat (szívritmus, véroxigénszint, levegőáramlás) elmozdul, és nem megfelelő minőségű jelet rögzít, ami befolyásolja az eredményt.

Amennyiben az adatokat alvásszakértő orvos bírálja el, biztosak lehetünk a kiértékelésben, mert az alvásvizsgálatok kiértékelésében nagy tapasztalattal rendelkező szakorvos ezeket az eseményeket felismerve, ilyenkor is száz százalékos biztonsággal tudja alátámasztani vagy kizárni az obstruktív alvási apnoé gyanút.

Továbbá azért is érdemes az alvási apnoé szűrővizsgálatot az alvászavarok diagnosztizálására és gyógyítására specializálódott alvászavar központban elvégeztetni, mert amennyiben az pozitív eredményt mutat, helyben elvégezhetők a további műszeres alvásvizsgálatok (poliszomnográfiás vizsgálat) és megkezdhető a szakorvos által meghatározott és felügyelt terápia (cpap-terápia). Így egy intézményen belül, a legegyszerűbb módon, a legkisebb időráfordítással talál megoldást az alvási apnoé betegség szűrésére és kezelésére.

Kérjen időpontot még ma az alvási apnoé szűrővizsgálatra!

Online jelentkezés

Miért érdemes a SomnoCenterben elvégeztetni az alvási apnoé szűrővizsgálatot?

  • Mert nálunk az alvási apnoé szűrővizsgálat kiértékelését tapasztalt szomnológus szakorvosok végzik!
  • Mert mi az alvási apnoé szűrővizsgálatot csúcsminőségű diagnosztikai műszerekkel végezzük!
  • Mert nálunk az alvási apnoé szűrése mellett valamennyi, a jogosítvány megújításához szükséges vizsgálat, terápia és szakorvosi háttér elérhető!
  • Mert az alvási apnoé terápia  hatékonyságát – a vezetői engedély kiadását szabályozó rendelet szerint – szomnológus szakorvosaink tudják igazolni!
  • Mert mi segítünk abban, hogy a lehető legrövidebb időn belül újra vezethessen!

Figyelmébe ajánljuk még: Amit az alvási apnoé szűrővizsgálatról tudni érdemes

Az alvási apnoé mára közlekedésbiztonsági kockázattá lépett elő. Mi sem bizonyítja jobban, mint a a 2017 januárjában bekövetkezett veronai busztragédia. A baleset jól példázza, hogy a buszsofőröknek kipihenten kell volán mögé ülniük, ezért 27/2017. (X.18.) EMMI rendeletnek megfelelően a buszsofőröknél egészségügyi alkalmassági vizsgálat során kell kizárni az alvászavarokat, az alvási apnoé betegséget. Ha ez nem teljesül, buszsofőr nem vihet diákokat külföldi kirándulásra.

BŐVEBB INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter