CPAP – LégsínterápiaHogy búcsút inthessen az alvási apnoénak!

A legveszélyesebbnek tartott alvászavar, az alvási apnoé szindróma elsődleges és leghatékonyabb kezelési módja a légsínterápia, azaz CPAP terápia. Elnevezése az angol „continuous positive airway pressure”, azaz folyamatos pozitív légúti nyomás kifejezés rövidítéséből származik.

A pozitív légúti nyomásterápia során a légutakat egy a lélegeztető készülékhez hasonló eszköz, az úgynevezett CPAP készülék akkorára nyitja, hogy a garatizomzat alvás közben ne tudjon elzáródni, s a levegő akadálytalanul haladhasson át rajta. Megszüntetve így a horkolást, az éjszakai légzéskimaradásokat, a véroxigénszint ingadozását, s lehetővé téve a pihentető mélyalvást.

A CPAP terápia során alvás közben egy az orrunkra helyezett könnyű maszkot kell viselni, amihez egy kicsi és csendes levegőpumpa csatlakozik. A pumpa egy hosszú, hajlékony csövön át juttatja a légutakba a nyomás alá helyezett levegőt. Ez az enyhe légnyomás egész éjszaka nyitva tartja a garatot, lehetővé téve a nyugodt alváshoz szükséges folyamatos légzést.

Mivel a légzés jellegzetességei egyénenként változnak, a megfelelő nyomást is az egyéni terápiás igényeket figyelembe véve kell beállítani. Az alvászavar központjainkban végzett CPAP titrálásnak nevezett vizsgálat ezt a célt szolgálja. A vizsgálat során, miközben a vizsgált személy a CPAP készülékkel alszik, a legrészletesebb alvásvizsgálatot lehetővé tevő készülékkel, poliszomnográffal követjük nyomon az alvását. Annak megfelelően, hogy mikor tapasztalunk légzéskimaradást, horkolást, véroxigén szint csökkenést, mikoébredéseket, növeljük a légúti nyomást, egészen addig, amíg az alvásstruktúra rendellenességei megszűnnek.

A CPAP kezelés nagyon hatásos, hiszen szinte minden esetben már az alkalmazás első napján megszünteti a betegség tüneteit.

Nagy előnye továbbá, hogy minden éjszaka alkalmazva, műtét vagy gyógyszeres kezelés nélkül hoz tartós javulást.

A légsíterápiáról bővebben az alvásterápiás szaküzlet weboldalán tájékozódhat.

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter