Alkohol és az alvászavarok

Köztudott, hogy az alkohol segít az elalvásban. Sokan éppen ezért fogyasztják rendszeresen az esti órákban. Azt azonban már jóval kevesebben tudják, hogy az alkohol hatására éjszaka rendszeresen felébredünk, hosszú távú fogyasztása pedig alvászavarhoz vezet. Dr. Bernát István neurológussal, a SomnoCenter Alvászavar Központ szomnológusával beszélgettünk.

Miért alszunk el könnyebben, ha alkoholt fogyasztottunk?

Az alkohol direkt szedatív (nyugtató), és kapcsolódó feszültségoldó hatása miatt tudunk könnyebben álomba szenderülni.

Mi játszódik le ilyenkor a szervezetünkben?

Kezdetben és alkalmi fogyasztás esetén, az alkohol növeli a mély alvást, csökkenti az álom (REM) mennyiségét és a gyors szemmozgások intenzitását (REM denzitás). Krónikus fogyasztás esetén azonban az alvás egyre felületesebbé válik, pihentető jellege elvész, napközben pedig figyelem és memóriazavar jelentkezhet.

 

Alkohol_ys_alvyAszavar2_rgb (8)

 

Okozhat az alkoholfogyasztás alvászavart?

Sajnos igen, mert az alkohol jelentősen befolyásolja a normál alvásszerkezetet. A kezdeti mély alvás aránya és az úgynevezett REM-alvás (rapid eye movement – gyors szemmozgással járó álomfázis) tartósan lecsökken, az alvás folyamatossága elvész, töredezetté válik, s az éberségért felelős szimpatikus idegrendszer jelentős tónusfokozódása miatt rendszeressé válik az éjszakai szapora szívműködés, izzadás, gyomorégés. Mindemellett visszatérő rémálmok jelentkezhetnek. Krónikus esetben mindez alvászavarhoz vezethet, amit az alvászavarok nemzetközi osztályozása (ICSD) önálló betegségként  is (alcohol dependent sleep disorder – alkoholfüggő alvászavar) számon tart. Jellemző tünetei még az éjszakai izzadás, a szájszárazság és az ébredési fejfájás.

 Fontos tudni: Gyors feszültségoldó és altató hatása miatt az alkalmi alkoholfogyasztás kedvező hatású lehet, különösen a feszültségfüggő elalvászavarok (inszomnia) esetén. Tartós fogyasztása során azonban a kezdeti kedvező hatások elvesznek és az alapállapotot tovább rontó folyamatok alakulnak ki.

Az alkoholfogyasztás befolyásolhatja a már kialakult alvászavarokat?

Az alkohol sajnos jelentősen befolyásolja az elsődleges alvászavarokat, például az alvási apnoét. Mivel csökkenti a felsőlégúti izmok beidegzéséért felelős központok működését és lazítja az izmokat, növeli a felsőlégúti ellenállást és súlyosbítja az alvásfüggő légzészavarokat. Az alvásfüggő mozgászavarok, mint a nyugtalan láb szindróma előfordulása, súlyossága szintén nő.

Figyelmébe ajánljuk még: Alkoholfogyasztás és pihentető alvás az ünnepek alatt is

Ezek szerint az izomlazító hatásnak köszönhető, hogy az alkoholfogyasztás hatására hangosabb lesz a horkolás?

Így van, hiszen az elfogyasztott alkohol mellékhatásaként tapasztalható izomrenyheség a garatizmokra is kiterjed, jelentősen erősítve ezzel a következtében tapasztalható horkolást, ami a legveszélyesebb alvászavar, az alvási apnoe legjellemzőbb tünete is. Az alvási apnoe szindrómában szenvedőknek különösen oda kell figyelni arra, hogy az alkohol kis mértékben ugyan, de súlyosbítja az ilyenkor tapasztalható oxigénhiányos állapotot.

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter