Diéta: a legjobb módszer, hogy az alvás jó legyen

Ismerős gyötrődés: igyekszünk jóllakni elalvás előtt, de nem merünk elég táplálékot szervezetünkbe vinni az étkezéssel – a diéta miatt. Természetesen nem mindegy, mit eszünk lefekvés előtt, de a szélsőséges megoldásoktól jó alvásunk érdekében is tartózkodnunk kell!

Jó páran gondolják úgy, hogy egy-egy drasztikusabb módszerrel elejét veszik a hízásnak – például este 6 után már nem esznek, csak gyümölcsöt fogyasztanak, netán egyáltalán nem vesznek magukhoz vacsorát.

Ezek a dolgok ideig-óráig működőképesnek tűnnek, ám a szervezetnek nem elég ennyi táplálék reggelig. Fontos este az étkezés, diéta esetén is, mégpedig a jó alvás érdekében. Akinek korog a gyomra, az nem fogja tudni megfelelően kipihenni magát, a szervezet jeleket küld, minél előbb étkezésre van szüksége.

Estének azt az időszakot tekintsük, mely a lefekvést megelőző, lelassult fázis – nagyjából három órával alvás előtt. Az anyagcsere pihenéskor lelassul, ezért nem kell sok energiát szervezetünkbe juttatnunk, s a vércukor szintjét sem tanácsos emelni. Ugyanakkor igen lényeges folyamatok zajlanak ilyenkor bennünk, melyekhez szükségünk van tápanyagokra.

Ahhoz, hogy az étkezés megfelelő legyen és jó alvással is számolhassunk, ne a kalóriákat számoljuk, hanem együnk 3-4 órával lefekvés előtt – olyasmit, ami tökéletesen alkalmazkodik a diétához.

Azaz, szénhidrátot, zsírt és fehérjét is tartalmazzon a vacsora, de olyan forrásokból, melyek a fogyókúránkkal is egyeznek: válogassunk rostban gazdag gabonákból, így barnarizsből, kölesből például, fogyasszunk sovány fehérjét – csirkét, tojást, halat –, a zsír pedig olyan forrásokból érkezzen, mint például az olajos magvak. Legjobb, ha az étkezés során a szénhidrát aránya 50 százalék, 40 százalék a fehérjéé és 10 százalék a zsíré.

A jó alvás feltétele azonban az is, hogy mielőtt lefekszünk, 1 órán belül együnk valami apróságot. Könnyen megemészthető fehérjeforrások jöhetnek szóba: zöldségek, tojás fehérje, zsírszegény túró, kefír, hal. Ennél az étkezésnél azért nem ajánlott a gyümölcs, mert olyan szénhidrátnak számít, melyet gyorsan „elhasznál” a szervezet.

A gyümölcsöt ilyenkor, akár a zsírt, testzsírként kezeli és raktározza el a test – erre pedig a diéta mellett egyáltalán nincs szükségünk. Amennyiben mégis beviszünk szervezetünkbe egy órával alvás előtt szénhidrátot, az csak nagyon kevés, illetőleg alacsony glikémiás indexű étel lehet.

A jó alvás érdekében ugyanakkor azt sem szabad elfelejtenünk, hogy kellő mennyiségű folyadékot igyunk. Csak így járulunk hozzá ahhoz, hogy a szervezet a bennünk felhalmozódott mérgeket eltávolítsa.

Persze, ehhez hozzátartozik, hogy a nap során fontos elegendő folyadékot inni, így mielőtt lefekszünk, elég egy pohár víz is. A tudatos étkezés és a megfelelő vízfogyasztás tehát diéta idején is kielégítő módszer a jó alvás eléréséhez.

Amennyiben mindezek ellenére nem tud megfelelően aludni, töltse ki 1 perces gyorstesztünket, amiből megtudhatja, hogy alvászavar van-e a problémák hátterében.

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter