Diéta: a legjobb módszer, hogy az alvás jó legyen

Ismerős gyötrődés: igyekszünk jóllakni elalvás előtt, de nem merünk elég táplálékot szervezetünkbe vinni az étkezéssel – a diéta miatt. Természetesen nem mindegy, mit eszünk lefekvés előtt, de a szélsőséges megoldásoktól jó alvásunk érdekében is tartózkodnunk kell!

Jó páran gondolják úgy, hogy egy-egy drasztikusabb módszerrel elejét veszik a hízásnak – például este 6 után már nem esznek, csak gyümölcsöt fogyasztanak, netán egyáltalán nem vesznek magukhoz vacsorát.

Ezek a dolgok ideig-óráig működőképesnek tűnnek, ám a szervezetnek nem elég ennyi táplálék reggelig. Fontos este az étkezés, diéta esetén is, mégpedig a jó alvás érdekében. Akinek korog a gyomra, az nem fogja tudni megfelelően kipihenni magát, a szervezet jeleket küld, minél előbb étkezésre van szüksége.

Estének azt az időszakot tekintsük, mely a lefekvést megelőző, lelassult fázis – nagyjából három órával alvás előtt. Az anyagcsere pihenéskor lelassul, ezért nem kell sok energiát szervezetünkbe juttatnunk, s a vércukor szintjét sem tanácsos emelni. Ugyanakkor igen lényeges folyamatok zajlanak ilyenkor bennünk, melyekhez szükségünk van tápanyagokra.

Ahhoz, hogy az étkezés megfelelő legyen és jó alvással is számolhassunk, ne a kalóriákat számoljuk, hanem együnk 3-4 órával lefekvés előtt – olyasmit, ami tökéletesen alkalmazkodik a diétához.

Azaz, szénhidrátot, zsírt és fehérjét is tartalmazzon a vacsora, de olyan forrásokból, melyek a fogyókúránkkal is egyeznek: válogassunk rostban gazdag gabonákból, így barnarizsből, kölesből például, fogyasszunk sovány fehérjét – csirkét, tojást, halat –, a zsír pedig olyan forrásokból érkezzen, mint például az olajos magvak. Legjobb, ha az étkezés során a szénhidrát aránya 50 százalék, 40 százalék a fehérjéé és 10 százalék a zsíré.

A jó alvás feltétele azonban az is, hogy mielőtt lefekszünk, 1 órán belül együnk valami apróságot. Könnyen megemészthető fehérjeforrások jöhetnek szóba: zöldségek, tojás fehérje, zsírszegény túró, kefír, hal. Ennél az étkezésnél azért nem ajánlott a gyümölcs, mert olyan szénhidrátnak számít, melyet gyorsan „elhasznál” a szervezet.

A gyümölcsöt ilyenkor, akár a zsírt, testzsírként kezeli és raktározza el a test – erre pedig a diéta mellett egyáltalán nincs szükségünk. Amennyiben mégis beviszünk szervezetünkbe egy órával alvás előtt szénhidrátot, az csak nagyon kevés, illetőleg alacsony glikémiás indexű étel lehet.

A jó alvás érdekében ugyanakkor azt sem szabad elfelejtenünk, hogy kellő mennyiségű folyadékot igyunk. Csak így járulunk hozzá ahhoz, hogy a szervezet a bennünk felhalmozódott mérgeket eltávolítsa.

Persze, ehhez hozzátartozik, hogy a nap során fontos elegendő folyadékot inni, így mielőtt lefekszünk, elég egy pohár víz is. A tudatos étkezés és a megfelelő vízfogyasztás tehát diéta idején is kielégítő módszer a jó alvás eléréséhez.

Amennyiben mindezek ellenére nem tud megfelelően aludni, töltse ki 1 perces gyorstesztünket, amiből megtudhatja, hogy alvászavar van-e a problémák hátterében.

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Visszaélnek a SomnoCenter Alvászavar Központ nevével

Felhívjuk pácienseink szíves figyelmét, hogy ismeretlen személyek SOMNIUS EÜ Szolg. Kft, és SOMNUS Eü Szolg. Kft, továbbá SomnoCenter Egészségügyi Szolgáltató Kft nevének felhasználásával valótlan tartalmú megbízási szerződéseket próbálnak megkötni otthon elvégezhető feladatokra, gyors pénzkereseti lehetőséggel.

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter