Karácsony? Itt a pihentető alvás ideje!

5+1 szabály, amelyet érdemes betartanunk

Tény, hogy sokan ezt várjuk a legjobban az ünnepektől. Azt a gondolatot, hogy nem kell órára kelnünk, nem kattog a fejünk azon, hogy még mit nem kéne elfelejteni, melyik ajándék hiányzik, mi nincs meg az ünnepi vacsorához. Lement az évvégi hajrá, fellélegezhetünk egy kicsit. Végre jöhet a pihentető alvás! 

De mire is figyeljünk oda, hogy tényleg jót alhassunk az ünnepek idején?

Az, hogy a lehetőségünk adott arra, hogy többet aludjunk, az nyilván fontos, de legalább annyira az, hogy betartsuk az alapvető, alváshoz kötődő szokásokat.

Rohantunk egész évben, különösen hajráztunk az utolsó hetekben, úgyhogy tényleg rászolgáltunk a pihenésre. Le kell csendesedni egy picit. Ebben segít a karácsony békéje, hangulata, és a két ünnep közötti időszak, amikor az emberek jó részének van módja egy kicsit regenerálódni.  Készüljünk hát tudatosan fel a pihentető alvásra, gyűjtsük össze a fő szempontokat, a SomnoCenter Alvászavar Központ segítségével.

Figyelmébe ajánljuk: Alvászavar teszt 1 percben

Nem csak karácsonykor, hanem máskor is fontos persze, hogy figyelembe vegyünk néhány úgynevezett alváshigiénés szabályt, ha a jó alvás a célunk. Ezek azok az alváshoz kötődő szokások, melyek betartása lényegesen befolyásolja, mennyit alszunk és milyen az alvás minősége. Az alváshigiéné felrúgása gyakran vezethet inszomniához, azaz álmatlansághoz. Ilyenkor gyakori, hogy nem tudunk elaludni, vagy átaludni nem sikerül az éjszakát.

  1. A lefekvés előtti pár óra már a lecsendesedést szolgálja. Ne akkor kezdjünk el edzeni, ne kezdjünk semmilyen nagyobb aktivitást igénylő tevékenységbe, hangolódjunk rá a pihenésre.
  2. A rendszeres testmozgás természetesen nagyon fontos, de azt ne az elalvás előtti órákban végezzük, mert fokozza az aktivitást és az anyagcserét is.
  3. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy a jó alváshoz fontos a mértéktartó evés lefekvés előtt, valamint a túl sok folyadék és alkohol kerülése.
  4. Alapszabály, hogy serkentő jellegű ételek és italok, szerek ilyenkor már ne kerüljenek a szervezetbe. Az alkohol lehet, hogy segíthet elaludni, de éjjel felébreszt, megzavarva az alvásciklust és nagymértékben rontja a minőségi alvást.
  5. Hozzájárul a pihentető alvási körülmények megteremtéséhez a megfelelő környezet kialakítása. Lényeges, hogy kellően sötét és csend legyen a szobában, fontos az optimális hőmérséklet – vagyis se túl meleg, se túl hideg ne legyen. A jó alvás segítője a kielégítő, testalkatnak megfelelő fekhely.

+1

Ami még szükséges ahhoz, hogy igazán minőségi, pihentető alvásban legyen részünk: tartsuk be a rendszerességet! Jelentős alváshigiénés szempont, hogy lehetőség szerint minden nap ugyanakkor térjünk aludni és nagyjából azonos időben is keljünk. Ezzel hozzájárulunk a szervezet napi ritmusának kialakításához, és hozzásegítjük, hogy mindig a megfelelő időben jelentkezzen az álmosság, amely garantálja a minőségi alvást.

Ha mindent megtettünk annak érdekében, hogy kialudhassuk magunkat az ünnepek idején, amelynek egyébként egész évben így kellene működnie, de mégis problémánk van az alvással, célszerű alvásszakértő tanácsát kikérni, illetve részt venni egy alvásvizsgálaton, hogy fény derüljön a problémára és megtaláljuk rá a megfelelő megoldást is.

Ha mindent megtettünk annak érdekében, hogy kialudhassuk magunkat – az ünnepek idején ugyanúgy, mint egyébként -, de mégis problémánk van az alvással, célszerű alvásszakértő tanácsát kikérni, illetve részt venni egy alvásvizsgálaton.

Online jelentkezés

 

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter