Miért alszanak rosszul a nők a változókorban?

Fiatalon a hölgyek alvása alapvetően jónak mondható. Ám ahogy idősebbek lesznek, számos olyan változás jelentkezik szervezetükben, mely a kielégítő pihenést is befolyásolhatja. Mit kell tudni az alvásról a változókorban?

Míg fiatalon többnyire jól alszanak a nők, az idő előrehaladtával változnak az alvás jellemzői. A változókor számos olyan történéssel jár a szervezetben, mely befolyásolja a megfelelő pihenést. Olyan testi és hormonális változásokat tapasztalnak, melyek negatív hatást gyakorolnak a jó alvásra. A nemi hormonok szintje fokozatosan módosul a változókorban, ami közvetve és közvetlenül – egyéb, alvással kapcsolatos hormonokra gyakorolt hatásával – befolyásolja a kielégítő pihenést.

Mérséklődik az alvás mennyisége. Gyakori, hogy a változókorban levő nők felébrednek az éjszaka közepén és nem tudnak visszaaludni. Nő a szorongás és emelkedik a szívfrekvencia, a hőségérzet és az izzadás pedig, mely az ösztrogénszint csökkenésének köszönhető, akár óránként felébresztheti a hölgyeket. Felszínesebbé válik az alvás és mélységének mennyisége is csökken.

Különféle egészségügyi gondok is nehezíthetik a nők pihenését: légzészavarok, esetleg ízületi gyulladás. S nem szóltunk még a változókorban fellépő, intenzív érzésekről, melyek hozzájárulnak a minőségi alvás romlásához: félelmek, stressz, depresszió nyomaszthatja a nőket.

A hőhullámok miatt kialakuló kialvatlanság ráadásul napközbeni fáradtsággal, ingerlékenységgel, kimerültséggel járhat, s hozzájárul a depresszió jelentkezéséhez.

Nagyon fontos tehát tenni azért, hogy kielégítő pihenéshez jussunk. Az alvás hiánya megmutatkozik a közérzetünkben, a teljesítményünkben, társas kapcsolatainkban.

A jó alvás csökkenti az öregedés tüneteit – ne feledjük, hogy a sejtjeink is pihenés közben regenerálódnak. Változókorban erre is célszerű gondolni.

Ajánlott a hölgyeknek néhány tanács az alvászavarok enyhítéséért. Érdemes a hálószobában hűvösebb hőmérsékletet tartani, s kényelmes, pamut hálóingben, ágyneműben aludni. Egy-két órával elalvás előtt kerüljük a forró fürdőt és zuhanyt, hiszen alacsony testhőmérsékletet kell elérnünk.

A koffeinnel, a cukorral, az alkoholfogyasztással rontunk a változókorban jelentkező tüneteken. Kerüljük ezeket és szedjünk E-vitamint. Lefekvés előtt egy könnyű nassolnivaló is segíthet.

Súlyos hőhullámok esetén fontoljuk meg hormoncserés terápia alkalmazását. Konzultáljunk róla kezelőorvosunkkal, ahogyan a szedhető, jótékony hatású gyógyszerek és táplálékkiegészítők kapcsán is kikérhetjük a tanácsát.

Komoly alvásproblémák esetén azonban mindenképpen keressünk fel alvásszakértőt, aki hatékony segítséget nyújthat alvásminőségünk javításában!

Copyright: wavebreakmediamicro / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter