Miért nem sikerül a diétám?

Beszereztünk egy működőképes tippet, rávettük magunkat, hogy kipróbáljuk a diétát, amely a barátnőnknél már működött – ám a kilókat mégsem tudjuk lefaragni magunkról? Mi lehet az oka? Lehet, hogy az alvászavar?

Kevés kellemetlenebb érzés van annál, amikor egy biztosra vett módszerrel is kudarcot vallunk. Különösen, ha plusz kilóinktól régóta próbálunk megszabadulni. A diéta lehet hatékony és népszerű, ám ha áll valami a háttérben, mely gátolja az igazi sikert, nem fognak lecsúszni rólunk a kilók.

A diéta sikertelenségének több, kevésbé ismert oka is lehet. Az egyik ilyen az alvás – pontosabban, annak hiánya.

Ha valaki keményen fogyókúrázik, de mellette sokat éjszakázik, az a diéta kárára megy. Nem kell éjjel 3-kor lefeküdni ahhoz, hogy nehezítsük a fogyókúránkat. Elég, ha éjfélkor fekszünk, s hatkor már talpon vagyunk – nincs meg a szervezetünk számára ideális 8 órás alvás.

Komoly gondot jelent azonban az alvászavar is. Az alvászavarral küzdők számára nehézséget jelent az elalvás, vagy ha sikerül is álomba merülni, éjjel gyakran ébren forgolódnak, esetleg túl korán ébrednek. A test egyik esetben sem kapja meg a szükséges pihenést.

A túl kevés alvás felborítja az anyagcserét, s hozzájárul a súlygyarapodáshoz. Az alvászavaros ember éhesebb, s szervezete kevesebb kalóriát éget.

Az alvás elengedhetetlen egy diéta sikeréhez. Kellő pihenés nélkül testünk nem képes hatékonyan mozogni és sportolni, kimerült, mert nem tud regenerálódni. Alvás közben ráadásul igen fontos folyamatok mennek végbe a szervezetben, melyek szükségesek ahhoz, hogy megfelelően „működjünk” – ilyen a hormonok termelődése is.

Amennyiben valaki alvászavaros, a pihenés minőségét rontja a vérkeringés pangása és a légzés rendszertelensége. A helyzetet nehezíti, hogy akin felesleges kilók vannak, annál az alvás során sűrűbben jelentkezhet légzészavar.

A diéta nem lehet igazán sikeres, ha a szervezet kimerült, nincsenek tartalékai és motivációja sem a rendszeres mozgáshoz, sőt, a kitartáshoz, hogy valamit végigcsináljunk.

Amennyiben tehát az alvás, illetve annak hiánya problémát jelent a számunkra, érdemes kivizsgáltatnunk magunkat és megoldást találni a helyzetre, hiszen nemcsak a diéta látja kárát a kialvatlanságnak.

Fontos figyelnünk ugyanakkor arra is, hogy bizonyos szokásaink alvászavarhoz vezethetnek. Ilyen a késő esti étkezés és edzés, valamint a túlzásba vitt koffeinfogyasztás. Az sem lényegtelen, hogy alvás közben termelődik testünkben a leptin hormon, s ha nem alszunk eleget, sokkal éhesebbnek érezzük magunkat – ami szintén nem lesz jó hatással a diétánkra.

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter