Mit tehetünk menopauza idején a jó alvásért?

A menopauza időszaka sosem könnyű. A hölgyeknél már fiatalon is előfordulhatnak kisebb-nagyobb alvásproblémák, ám a változókort követően egyre távolibbnak tűnik az egykori, tökéletes alvás.

Nem mindegyik időszak szolgálja életünkben a kielégítő pihenést. Bár a nőknél a terhesség, a menstruáció okozhat alvásproblémákat, fiatalon viszonylag jól alszanak. A menopauza során válik alvásuk töredezetté, felszínesebbé. Úgy tűnhet, sosem jön vissza az idő, amikor nem jelentett gondot számukra a tökéletes pihenés.

A menopauzát követő években a hölgyek különféle egészségügyi gondokkal szembesülnek, melyek zavarhatják alvásukat – ilyen a gyomorégés, a gyakoribb vizelési késztetés, a krónikus tüdőbetegség vagy az ízületi gyulladás. Egyes gyógyszerek is befolyással lehetnek pihenésükre, s menopauza után egyre inkább azt érzik: nappal majd’ elalszanak, éjjel viszont alvásproblémákkal küzdenek. Természetes, hogy ez kimerültséget, napközbeni ingerültséget vonhat maga után.

Mi áll emögött? Bizonyos alvászavarok gyakrabban fordulnak elő a menopauzát követően. Jellemzőbbek a légzészavarok alvás közben – ezt a kutatók a progeszteronszint csökkenésével hozzák összefüggésbe. Alvás során jelentkező légzészavart ugyanis azoknál a fiatal hölgyeknél is megfigyeltek, akiknek eltávolították a méhét és a petefészkét.

Hozzájárul a légzészavarhoz menopauza után, hogy – és ez sajnos igen gyakori – a nők túlsúlyossá válnak, kevesebbet mozognak.

Figyelmükbe ajánljuk még: Alvászavar teszt 1 percben

Aki alvás közbeni légzészavarral küzd, hangosan horkol, napközben pedig fáradt, aluszékony.

A hölgyek alvásproblémáit menopauza után érzelmi hátterük, pszicho-szociális környezetük és fizikai állapotuk is befolyásolhatja. Életük változásai, körülményeik sok nőnél okozhatnak szorongást, depressziót és álmatlanságot. S ehhez a kismértékű szorongás is elég.

A menopauza utáni években célszerű az alvásminőség fokozására néhány szabályt bevezetni.

  • Nagyon fontos, hogy az alvás körülményei zavartalanok legyenek. Fektessünk hangsúlyt arra, hogy csendes, nyugodt, megfelelő hőmérsékletű és sötét legyen a hálószobánk.
  • Ha minden nap ugyanakkor kelünk és fekszünk, sokat segíthetünk az alvásproblémákon. Nem javasolt reggel sokáig az ágyban heverészni. Legyen rendszer mindennapjainkban – kezdjünk inkább korán, s mindenre lesz kellő idő.
  • Menopauza után érdemes bevezetni a kora délutáni, egyórás alvást.
  • Ne fogyasszunk zsíros és fűszeres ételeket – ezzel csak növeljük a gyomorégés és az emésztési zavarok esélyét.
  • Végezetül pedig vezessük be mindennapjainkba a rendszeres testmozgást – hogy milyen típusú, azzal kapcsolatban legjobb konzultálnunk orvosunkkal.

Amennyiben a menopauza utáni időszakban a fenti tanácsokkal sem sikerül enyhíteni az alvásproblémát, fontos felkeresni egy alvásszakértőt, aki választ adhat kérdéseinkre és alvástesztet is végeztethet. Minőségi alvás nélkül napjaink csak rosszabbak lehetnek.

Copyright: stockbroker / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter