Mit tehetünk menopauza idején a jó alvásért?

A menopauza időszaka sosem könnyű. A hölgyeknél már fiatalon is előfordulhatnak kisebb-nagyobb alvásproblémák, ám a változókort követően egyre távolibbnak tűnik az egykori, tökéletes alvás.

Nem mindegyik időszak szolgálja életünkben a kielégítő pihenést. Bár a nőknél a terhesség, a menstruáció okozhat alvásproblémákat, fiatalon viszonylag jól alszanak. A menopauza során válik alvásuk töredezetté, felszínesebbé. Úgy tűnhet, sosem jön vissza az idő, amikor nem jelentett gondot számukra a tökéletes pihenés.

A menopauzát követő években a hölgyek különféle egészségügyi gondokkal szembesülnek, melyek zavarhatják alvásukat – ilyen a gyomorégés, a gyakoribb vizelési késztetés, a krónikus tüdőbetegség vagy az ízületi gyulladás. Egyes gyógyszerek is befolyással lehetnek pihenésükre, s menopauza után egyre inkább azt érzik: nappal majd’ elalszanak, éjjel viszont alvásproblémákkal küzdenek. Természetes, hogy ez kimerültséget, napközbeni ingerültséget vonhat maga után.

Mi áll emögött? Bizonyos alvászavarok gyakrabban fordulnak elő a menopauzát követően. Jellemzőbbek a légzészavarok alvás közben – ezt a kutatók a progeszteronszint csökkenésével hozzák összefüggésbe. Alvás során jelentkező légzészavart ugyanis azoknál a fiatal hölgyeknél is megfigyeltek, akiknek eltávolították a méhét és a petefészkét.

Hozzájárul a légzészavarhoz menopauza után, hogy – és ez sajnos igen gyakori – a nők túlsúlyossá válnak, kevesebbet mozognak.

Figyelmükbe ajánljuk még: Alvászavar teszt 1 percben

Aki alvás közbeni légzészavarral küzd, hangosan horkol, napközben pedig fáradt, aluszékony.

A hölgyek alvásproblémáit menopauza után érzelmi hátterük, pszicho-szociális környezetük és fizikai állapotuk is befolyásolhatja. Életük változásai, körülményeik sok nőnél okozhatnak szorongást, depressziót és álmatlanságot. S ehhez a kismértékű szorongás is elég.

A menopauza utáni években célszerű az alvásminőség fokozására néhány szabályt bevezetni.

  • Nagyon fontos, hogy az alvás körülményei zavartalanok legyenek. Fektessünk hangsúlyt arra, hogy csendes, nyugodt, megfelelő hőmérsékletű és sötét legyen a hálószobánk.
  • Ha minden nap ugyanakkor kelünk és fekszünk, sokat segíthetünk az alvásproblémákon. Nem javasolt reggel sokáig az ágyban heverészni. Legyen rendszer mindennapjainkban – kezdjünk inkább korán, s mindenre lesz kellő idő.
  • Menopauza után érdemes bevezetni a kora délutáni, egyórás alvást.
  • Ne fogyasszunk zsíros és fűszeres ételeket – ezzel csak növeljük a gyomorégés és az emésztési zavarok esélyét.
  • Végezetül pedig vezessük be mindennapjainkba a rendszeres testmozgást – hogy milyen típusú, azzal kapcsolatban legjobb konzultálnunk orvosunkkal.

Amennyiben a menopauza utáni időszakban a fenti tanácsokkal sem sikerül enyhíteni az alvásproblémát, fontos felkeresni egy alvásszakértőt, aki választ adhat kérdéseinkre és alvástesztet is végeztethet. Minőségi alvás nélkül napjaink csak rosszabbak lehetnek.

Copyright: stockbroker / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Visszaélnek a SomnoCenter Alvászavar Központ nevével

Felhívjuk pácienseink szíves figyelmét, hogy ismeretlen személyek SOMNIUS EÜ Szolg. Kft, és SOMNUS Eü Szolg. Kft, továbbá SomnoCenter Egészségügyi Szolgáltató Kft nevének felhasználásával valótlan tartalmú megbízási szerződéseket próbálnak megkötni otthon elvégezhető feladatokra, gyors pénzkereseti lehetőséggel.

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter