Aktuális

Új diagnosztikai eszköz az inszomnia kezelésében

Tapasztalt alvásszakértő orvosainkkal és csúcsminőségű alvásvizsgálatainkkal várjuk mindazokat, akik szeretnének újra kipihenten ébredni. Budapesti, pécsi és szegedi alvászavar központjaink valamennyi alvászavarra személyre szabott terápiás megoldást nyújtanak !

Az inszomnia a leggyakoribb alvászavar, amely az el-, és átalvás nehézítettségét jelenti. Ha egy-egy éjszaka álmatlanul telik, vagy hogy az alvás többször megszakad, és hogy reggel meggyötörten, kialvatlanul ébreszt a vekker, a legtöbb ember számára ismerős. Ha azonban ez az állapot tartósan, egy hónapot meghaladóan fennáll fennáll, egészségkárosító hatásai is lehetnek. Az inszomnia, azaz az  álmatlanság bármilyen korosztályban előfordulhat.

Amíg szervezetünk az átmeneti, rövid ideig tartó alváshiányt könnyedén átvészeli, addig a tartósan fennálló inszomniának a kellemetlen nappali tüneteken túl már egészségkárosító hatásai is lehetnek, ezért mindenképpen ajánlott minden elérhető eszközt bevetni az egészséges, pihentető alvás visszaszerzése érdekében.

Mi számít kórósnak?

Amennyiben az elalváshoz szükséges idő, valamint az alvás alatt történő megébredések időtartama meghaladja a 30-30 percet, vagy a teljes alvásidő hossza nem éri el a hat és fél órát, és mindez nappali fáradságot, ingerlékenységet, kialvatlanságot okoz, akkor inszomnia betegség áll fenn.

Annak ellenére, hogy az inszomnia kialakulásának vannak hajlamosító öröklött, vagy idegrendszeri tényezői, minden esetben jelen van egy környezeti, vagy az érintett szervezetéből eredő stressz faktor, mint közvetlen kiváltó ok. Az álmatlanság gyakran tartósan fennmarad az azt kiváltó ok megszűnése után is, mert az egyén életében a kialvatlanság miatt bekövetkezett, a személyiségét, a társas kapcsolatait és általános életminőségét befolyásoló negatív hatások kezelésére adott válaszlépések nem megfelelőek.

Egyéb betegségek is lehetnek a háttérben

Fontos tudni, hogy az el- és átalvási zavarok mögött meghúzódhatnak más betegségek, kóros állapotok is, mint a szívbetegségek, alvási apnoe, asztma, tartósan fennálló fájdalmak, gyógyszer mellékhatások vagy elvonási tünetek (drog, alkohol, nikotin, altató, nyugtató). Korai tünete lehet ez továbbá a demenciáknak, központi idegrendszeri betegségeknek és pszichiátriai kórképeknek. Az inszomnia időben történő felismerése megelőzi annak krónikussá válását, így a panaszok súlyosbodását.

Segítenek a szakorvosok

Az álmatlanság korai kezelése az érintett egyén és a családorvos, a tartóssá vált panaszok esetében viszont már  alvásszakértő (szomnológus) szakorvos feladata. A krónikus álmatlanság hosszabb távú, komplex, személyre szabott terápiával orvosolható, amelynek meghatározásához nélkülözhetetlen egy összetett, több lépcsőből álló diagnosztikai kivizsgálás elvégzése. A kérdőíves tesztekből, a több napos, otthoni digitális alvásnapló alkalmazásából és az alvásközpontban végzett teljeskörű, poliszomnográfiás alvásdiagnosztikai vizsgálatból meghatározzák az alvászavar természetét, feltárják az álmatlanságot kiváltó és az azt fenntartó okokat, a környezeti állapotokat és legfőképpen objektíven kimutatják az alvás alatt a testben zajló kóros élettani folyamatokat.

A Pro-Diary digitális alvásnapló egy, a CamNtech angol cég által kifejlesztett, csuklón viselhető készülék, amely a vizsgált személy mozgás-aktivitásának folyamatos monitorozása mellett két óránként, előre programozott időpontokban-, és a lefekvést megelőzően, továbbá az ébredést követően az alvás és éberség vonatkozásában rögzíti a kérdésekre adott válaszokat. A vizsgálattal kimutatható többek között az alvás hatékonysága, az ágyban töltött idő, az alvás mennyisége, az ébredések száma, a nappali aluszékonyság mértéke, a hangulat és éberség állapotai és annak változása a nap folyamán. A készülékben lévő 3D mozgásérzékelő az aktív és nyugalmi időszakok elkülönítését teszi lehetővé, és az alvásnaplóba rögzített információval együtt hatékonyan támogatja az inszomnia pontos diagnosztizálását. A vizsgálat 2021 őszétől elérhető a SomnoCenter Budapest alvászavar központban.

 

Digitális alvásnapló az inszomnia diagnosztizálásához
Pro Diary digitális alvásnapló az inszomnia diagnosztizálásához

 

Hasznosnak találta?Ossza meg ismerőseivel