Vajon csak a hidegtől didergünk? – A kevés alvás is okozhatja a fázást

Alvászavar teszt egy percben

Nehezen tud elaludni? Éjszaka gyakran felébred? Tesztelje van-e alvászavara.

Teszt indítása

Kellően felöltöztünk, melegben vagyunk, mégis fázunk? Ha nem értjük a didergés okát, lehetséges, hogy kevés alvás áll a probléma mögött. A minőségi pihenés nagyon fontos a jó közérzethez, ezért alváshiány, alvászavar esetén érdemes szakemberhez fordulnunk.

Előfordult már velünk, hogy úgy éreztük, mindent megtettünk a melegérzetért, nem vagyunk betegek sem, mégis fáztunk?

A didergés oka bizonyos esetekben nem az, hogy rosszul öltöztünk fel, vagy nem megfelelő a hőmérséklet számunkra.

A fázásnak sokszor természetes okai vannak. Miközben a fázás jelentkezhet akár lelki okból is, gyakori, hogy a fáradtság áll a háttérben. Amennyiben a kialvatlanság régóta tart, kimerültek vagyunk és jön a cidrizés.

Ha egy kiadós alvás után a fázás megszűnik, valószínű, hogy alváshiánnyal küzdünk. Érdemes átgondolnunk, eleget alszunk-e, ha jellemző ránk a gyakori fázás.

A fáradtság, kialvatlanság rendkívül káros a szervezetre. Fizikailag és érzelmileg egyaránt hat ránk. A kevés alvás hatással van a hipotalamusz működésére, s a szervezet nem tudja kellő hatékonysággal szabályozni a testhőmérsékletet.

Az alváshiány súlyos következményekkel járhat. Módosítja a stresszre adott reakcióinkat, befolyásolja az anyagcserét és a vérkeringést, s ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy fázást tapasztaljunk.

Nem tudunk aludni?

Figyelmébe ajánljuk: Alvászavar teszt 1 percben

Gondoljuk át, van-e módunk kellően kipihenni magunkat. Kielégítő-e az éjszakai alvásunk?

Amennyiben tisztában vagyunk vele, hogy kevés alvás jellemez bennünket, igyekezzünk változtatni a helyzeten. Teremtsük meg a megfelelő körülményeket a pihentető alváshoz.

Ha viszont úgy érezzük, eleget alszunk, mégis fázunk, lehetséges, hogy alvászavarral küzdünk. A hangos horkolás például árulkodó jele lehet annak, hogy alvási apnoé szindrómában szenvedünk – ilyen esetben éjszakánként akár százszor is lehet légzéskimaradásunk, amely minden alkalommal felébreszt bennünket, de csupán annyi időre, amíg újraindul a légzés. Az alvási apnoés páciensben nem tudatosulnak ezek az ébredések, de napközben álmosnak, kimerültnek érzi magát – s nem érti az okát.

Amennyiben nem egyértelmű számunkra, miért vagyunk fáradtak, érdemes alvásszakértő segítségét kérnünk a probléma feltérképezéséhez. A szakszerű alvásvizsgálattal rövid idő alatt megállapítható, hogy fennáll-e alvászavar és gyorsan orvosolható a gond – így napokon belül ismét kipihentek és jókedvűek lehetünk.

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Visszaélnek a SomnoCenter Alvászavar Központ nevével

Felhívjuk pácienseink szíves figyelmét, hogy ismeretlen személyek SOMNIUS EÜ Szolg. Kft, és SOMNUS Eü Szolg. Kft, továbbá SomnoCenter Egészségügyi Szolgáltató Kft nevének felhasználásával valótlan tartalmú megbízási szerződéseket próbálnak megkötni otthon elvégezhető feladatokra, gyors pénzkereseti lehetőséggel.

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter