Vajon csak a hidegtől didergünk? – A kevés alvás is okozhatja a fázást

Alvászavar teszt egy percben

Nehezen tud elaludni? Éjszaka gyakran felébred? Tesztelje van-e alvászavara.

Teszt indítása

Kellően felöltöztünk, melegben vagyunk, mégis fázunk? Ha nem értjük a didergés okát, lehetséges, hogy kevés alvás áll a probléma mögött. A minőségi pihenés nagyon fontos a jó közérzethez, ezért alváshiány, alvászavar esetén érdemes szakemberhez fordulnunk.

Előfordult már velünk, hogy úgy éreztük, mindent megtettünk a melegérzetért, nem vagyunk betegek sem, mégis fáztunk?

A didergés oka bizonyos esetekben nem az, hogy rosszul öltöztünk fel, vagy nem megfelelő a hőmérséklet számunkra.

A fázásnak sokszor természetes okai vannak. Miközben a fázás jelentkezhet akár lelki okból is, gyakori, hogy a fáradtság áll a háttérben. Amennyiben a kialvatlanság régóta tart, kimerültek vagyunk és jön a cidrizés.

Ha egy kiadós alvás után a fázás megszűnik, valószínű, hogy alváshiánnyal küzdünk. Érdemes átgondolnunk, eleget alszunk-e, ha jellemző ránk a gyakori fázás.

A fáradtság, kialvatlanság rendkívül káros a szervezetre. Fizikailag és érzelmileg egyaránt hat ránk. A kevés alvás hatással van a hipotalamusz működésére, s a szervezet nem tudja kellő hatékonysággal szabályozni a testhőmérsékletet.

Az alváshiány súlyos következményekkel járhat. Módosítja a stresszre adott reakcióinkat, befolyásolja az anyagcserét és a vérkeringést, s ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy fázást tapasztaljunk.

Nem tudunk aludni?

Figyelmébe ajánljuk: Alvászavar teszt 1 percben

Gondoljuk át, van-e módunk kellően kipihenni magunkat. Kielégítő-e az éjszakai alvásunk?

Amennyiben tisztában vagyunk vele, hogy kevés alvás jellemez bennünket, igyekezzünk változtatni a helyzeten. Teremtsük meg a megfelelő körülményeket a pihentető alváshoz.

Ha viszont úgy érezzük, eleget alszunk, mégis fázunk, lehetséges, hogy alvászavarral küzdünk. A hangos horkolás például árulkodó jele lehet annak, hogy alvási apnoé szindrómában szenvedünk – ilyen esetben éjszakánként akár százszor is lehet légzéskimaradásunk, amely minden alkalommal felébreszt bennünket, de csupán annyi időre, amíg újraindul a légzés. Az alvási apnoés páciensben nem tudatosulnak ezek az ébredések, de napközben álmosnak, kimerültnek érzi magát – s nem érti az okát.

Amennyiben nem egyértelmű számunkra, miért vagyunk fáradtak, érdemes alvásszakértő segítségét kérnünk a probléma feltérképezéséhez. A szakszerű alvásvizsgálattal rövid idő alatt megállapítható, hogy fennáll-e alvászavar és gyorsan orvosolható a gond – így napokon belül ismét kipihentek és jókedvűek lehetünk.

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter