Alvás és magas vérnyomás – van közük egymáshoz

Hogyan növelheti a rossz vérnyomás esélyét az elégtelen alvás?

Az alvás aktív állapot, mely igen fontos mindennapos testi és szellemi megújulásunkhoz. A pihenés elégtelensége nemcsak kialvatlanságot, hanem magas vérnyomást, s ezzel együtt szívbetegségeket is okozhat. Hogyan? Íme a válasz a kérdésre.

Sajnos, a jó alvás nem mindenkinek adatik meg. Az elégtelen pihenés nemcsak fáradtságot, dekoncentráltságot, feledékenységet és ingerültséget eredményezhet – számos komoly egészségügyi problémához vezethet.

Amikor az ember fáradt, szervezetének az alvás nyújt regenerálódást. Pihenés közben a szívműködés lassul – ám a megfelelő alváshoz mindenképp egészséges szívműködés kell. Vagyis, ha ezzel probléma adódik, nem jön létre minőségi pihenés.

Az alvás, az alvászavarok és a magas vérnyomás között közvetlen összefüggés mutatható ki. A magas vérnyomás kezeletlenül hagyva éjszakai légzési elégtelenséget eredményezhet – de légzészavar esetén is jelentkezhet magas vérnyomás.

Sajnos, legalább 200 féle alvászavar létezik, mely az ember pihenését és így életminőségét rontja. S amint az alvással kapcsolatba hozható légzési rendellenességeket kezelik, egyes szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűsége is csökken.

Mit jelent az alvászavar?

Alvászavarnak nevezzük az elalvás képtelenségét, az alvó állapot fenntartásának nehézségeit, illetve, ha valakinek a szabályos alvási és ébrenléti ciklusaival gondjai vannak. Bizonyos alvászavarok akár az ember életét is veszélybe sodorhatják.

Különösen veszélyes az alvási apnoé szindróma, melynek lényege, hogy a páciens légzése alvás közben időnként kihagy. Ennek oka a fő légút beszűkülése vagy elzáródása. A levegőáramlás leállása következtében elfogy az oxigén, melyet az agy észlel, s felébreszti az embert, ám csak nagyon kis időre – általában nem is tudatosul. A páciens visszaalszik, ám a jelenség egy éjszaka akár 100-szor is előfordulhat.

S amikor felébred, a vérnyomás és a szívfrekvencia is nőni kezd. Egyetlen légzéskimaradás 80-100 higanymilliméteres vérnyomás-ugrást eredményezhet, s egész éjszaka fennállhat.

Az éjjelenként folyamatosan ismétlődő vérnyomás-emelkedés végül állandó magas vérnyomást eredményez, nappal is.

Az alvási apnoésok körében a magas vérnyomás gyakori probléma. Sőt, ez az alvászavar egyértelműen hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához.

Kezeltetni kell, mert szívrohamot, szívinfarktust és stroke-ot okozhat. Ha magán az alvási apnoén nem segítenek, a gyógykészítmények nem sokat érnek.

Igen fontos kivizsgáltatni, mi áll pontosan a magas vérnyomás mögött, hiszen lehetséges, hogy alvászavar váltja ki a problémát. Árulkodó jel lehet, ha reggelente magas a vérnyomásunk, napközben pedig alacsonyabb – ez az alvási apnoé szindróma egyik jele.

Figyelmébe ajánljuk: Alvászavar teszt 1 percben

Fontos alvásszakértőhöz fordulni

Az alvászavarok kezelésével csökkentjük esélyeinket a magas vérnyomásra, a szívkoszorúér-betegségre, szívrohamra és a stroke-ra. Szívünk általában véve egészségesebb lesz.
Az alvási- és légzési rendellenességek kivizsgálása érdekében keressünk fel alvásközpontot, ahol hozzáértő szomnológus szakorvosok állapítják meg a baj okát és javasolnak kezelést, terápiát.

Copyright: ronstik / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter