Alvás és menstruáció – hogyan könnyítsünk panaszainkon?

A havi vérzés idején nemcsak a mindennapi teendők elvégzése, hanem az alvás is problémás lehet. A görcsök, a fájdalom, a hangulatzavar, hasmenés és hányinger mind okozhat alvászavart. Hogyan enyhíthetjük panaszainkat, hogy megkönnyítsük pihenésünket?

Előfordul, hogy nyugodt az alvás havi vérzés idején – ám sokan küzdenek álmatlansággal ezekben a napokban. Nem csoda, hiszen a menstruációhoz hat alvásprobléma is köthető. Az alhasi görcsök, a puffadás, a fejfájás, az erős vérzés és a fájdalom egyértelműen gátolják a pihentető alvást, de más is okozhat átmeneti alvászavart a menstruációhoz kapcsolódóan.

Ha elalvási nehezítettséggel, alvászavarral küzd valaki a vérzés első pár napjában, érdemes „levezető rutint” végezni lefekvés előtt – relaxáló, megnyugtató tevékenységeket. Ilyen például a meleg fürdő vagy zuhany, meditáció, relaxáció, jóga. Minden, ami segíti az elalvást.

De mi is történik ilyenkor? Az ovulációt követően, a ciklus második felében körülbelül fél fokot emelkedik a testhőmérséklet – normális esetben ez este csökken, elősegítve, hogy hamar elszenderedjünk és átaludjuk az éjszakát. Átmeneti tünetként jelentkezhet a magasabb testhő miatti alvászavar.

Van egy trükk, mellyel úgymond becsaphatjuk ilyen esetben a szervezetünket. Lefekvés előtt érdemes meleg vízben zuhanyozni vagy megfürödni. A testhőmérséklet így megemelkedik, de különbség lesz közte és a szobáé között – ez pedig a szervezetet arra készteti, hogy csökkentse a hőmérsékletét, könnyítve az elalvást.

Alvászavart okozhat a premenstruációs szindróma is. A hölgyek ilyenkor álmosabbnak érzik magukat, hangulatzavaruk lehet, szorongás, depresszió nyomaszthatja őket. Ennek élettani oka, hogy az ovuláció előtti időszakban az ösztrogén szint – mely felelős az általános jó közérzetért – megnő. A progeszteron viszont ovulációt követően emelkedik, s álmosságot okozhat. Mindkét szint esik menstruáció előtt, s a nők ilyenkor nem véletlenül tapasztalnak szorongást, depressziós tüneteket. Segíthetnek ezen a relaxációs technikák, a légzőgyakorlatok, a jóga.

Súlyos alvászavar esetén érdemes azonban szakemberhez fordulni. Elsősorban a tünetek enyhítését célozzuk meg pszichológus, esetleg pszichiáter segítségével.

Figyelmükbe ajánljuk még: Alvászavar teszt 1 percben

Amennyiben napközben olyan mértékű álmosságot tapasztalunk, hogy szükségét érezzük az alvásnak, pihenjünk le – de törekedjünk arra, hogy a szundikálás ne nyúljon 20-30 percnél hosszabbra, hiszen ez következő éjjel alvászavart válthat ki, kevésbé leszünk álmosak.

A menstruációhoz köthető, alvással kapcsolatos probléma az emésztési zavar is. Az alhasi vérbőség hasmenés, hányinger formájában jelentkezhet, mely szintén zavarhatja a pihenést. Mit tehetünk ez ellen? Lefekvés előtt, még ha kifejezett sóvárgást érzünk is, kerüljük az édességet – jégkrémet, csokoládét, valamint a pizzát és egyéb, nehéz ételek fogyasztását, mert rossz hatással vannak az emésztésre.

A menstruációs fájdalmakon gyógyszer bevétele segíthet. A izomgörcsök ellen is van megoldás. A végtagokban ilyenkor gyakran jelentkezhet görcs, melyet a test pozíciójának változtatásával oldhatunk. Nyújtsuk ki a lábakat, forduljunk az oldalunkra, hogy enyhíthessük a panaszokat.

A menstruációval összefüggő tüneteken első körben szakorvos, azaz nőgyógyászunk, kimutatott hormonzavar esetén pedig az endokrinológus segíthet.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy amennyiben a fenti tünetek és alvászavar nemcsak menstruációhoz kapcsolódóan jelentkeznek, hanem tartósan fennállnak, szomnológushoz kell fordulnunk, aki kifejezetten az alvásproblémát kezeli majd.

Copyright: hootie2710 / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter