Alvás és stroke – így kapcsolódik a kettő!

Az alvási apnoé szindróma gyakran lehet okozója.

Nem újdonság, hogy a magas vérnyomás hozzájárulhat a stroke kialakulásához. Kevesebben tudják azonban, hogy a vérnyomás emelkedését viszont alvászavar, így az alvási apnoé szindróma is okozhatja.

Nem újdonság, hogy a magas vérnyomás hozzájárulhat a stroke kialakulásához. Kevesebben tudják azonban, hogy a vérnyomás emelkedését viszont alvászavar, így az alvási apnoé szindróma is okozhatja.

Elsőre azt gondolnánk, hogy az alvásnak kevés köze van a stroke-hoz, vagyis az agyvérzéshez. Ez sajnos nem igaz – a megfelelő pihenés ugyanis jóval többet tesz azért, hogy egészségesek maradjunk, mint hinnénk.

Amikor a stroke bekövetkezik, az agy a vér- és az oxigénellátás csökkenése vagy megszűnése miatt sérül. Az agyvérzés egyik leggyakoribb kiváltója a magas vérnyomás, amely azonban nemcsak helytelen életmód, mozgáshiány és rossz táplálkozás miatt alakulhat ki az embernél.

Alvás és magas vérnyomás

Alvás közben szívünk is lassabban működik, csökken a légzés, a vérnyomás, az anyagcsere. Az ún. REM alvásfázis során a szívverés percenkénti számát nyugalmi állapotban jelző szívfrekvencia és a vérnyomás egyaránt ingadozhat. Ha felébredünk, nagyobb munkába kezd a szív, így a vérnyomás és a szívfrekvencia emelkedik, egy adott értékre áll be egész napra.

Az alvási apnoé szindróma nevű alvászavar úgy függ össze a magas vérnyomással és a stroke-kal, hogy az apnoé során az alvó ember pihenését éjszakánként állandóan megszakítja az oxigénhiány.

Alvási apnoé szindróma esetén a páciensnek ismétlődő légzésleállásai vannak, a fő légút beszűkülése vagy elzáródása következtében. Amikor a légzés leáll és elfogy az oxigén, az agy észleli ezt és az alvó felébred, ám csupán minimális időre – fel sem tűnik neki. A normális légzés újraindul, csakhogy a folyamat egy éjszaka alatt akár 100-szor is előfordulhat.

S mint arról már szó esett, ébredésekor a szívfrekvencia és a vérnyomás is növekedni kezd. Az éjjelenként jelentkező vérnyomás-emelkedés végül állandó magas vérnyomáshoz vezet, s napközben sem megy lejjebb az értéke.

S meg is érkeztünk az alvászavar és a stroke kapcsolatához: a magas vérnyomás ismerten szívrohamot, szívbetegségeket, agyvérzést eredményezhet. Intő jel lehet, ha a vérnyomás reggelente magasabb, nappal pedig alacsonyabb – ez az alvási apnoé egyik jele.

Figyelmébe ajánljuk: Alvászavar teszt 1 percben

Alvászavar és stroke

Az alvászavar tehát közvetlenül is eredményezhet stroke-ot: valahányszor a légzés leáll, csökken az agyba áramló vér és oxigén mennyisége.

Ha viszont egy már agyvérzésen átesett beteg továbbra is alvási apnoéban szenved, a nem megfelelő alvás a felépülését nem segíti – amellett, hogy napközben fáradt, aluszékony és képtelen kellően koncentrálni.
Alvásproblémák esetén tehát nem a magas vérnyomás kezelése a fő cél – hiszen amennyiben az alvási apnoé szindróma továbbra is fennáll, a vérnyomás-gyógyszerek keveset használnak -, magát az alvászavart szükséges kezeltetni.

Meg kell keresni a magas vérnyomás hátterében meghúzódó okokat, így az alvás vizsgálatára is szükség van. Erre ideális helyszín egy alvásközpont, ahol hozzáértő szomnológus szakorvosok végzik el a páciens vizsgálatát, s javasolnak megfelelő terápiát a számára.

 

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Visszaélnek a SomnoCenter Alvászavar Központ nevével

Felhívjuk pácienseink szíves figyelmét, hogy ismeretlen személyek SOMNIUS EÜ Szolg. Kft, és SOMNUS Eü Szolg. Kft, továbbá SomnoCenter Egészségügyi Szolgáltató Kft nevének felhasználásával valótlan tartalmú megbízási szerződéseket próbálnak megkötni otthon elvégezhető feladatokra, gyors pénzkereseti lehetőséggel.

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter