Egyéb

Alvási bénultság, azaz alvásparalízis

Tapasztalt alvásszakértő orvosainkkal és csúcsminőségű alvásvizsgálatainkkal várjuk mindazokat, akik szeretnének újra kipihenten ébredni. Budapesti, pécsi és szegedi alvászavar központjaink valamennyi alvászavarra személyre szabott terápiás megoldást nyújtanak !

Fogcsikorgatás, alvajárás, alva evés  – ez csak néhány az alvást megzavaró jelenség közül. Ezek legtöbbje ártalmatlan, ha gyerekeknél tapasztaljuk, idővel nagy valószínűség szerint kinövik. Az alvásparalízis azonban más. Súlyosabb esetben jelentősen ronthatja az életminőséget is.

Az átmeneti bénultsággal járó alvási paralízis jellegzetes tünete, hogy az alvó az elalvást megelőzően vagy a felébredést követően nem tud sem megmozdulni, sem megszólalni, annak ellenére, hogy éber.

A beteg ilyenkor nyitott szemmel, mozdulatlanul fekszik, és bár érti, mi történik vele, végtagjai, mintha ólomból lennének, nem képes megmozdítani őket. A jelenség néhány másodperctől akár hosszú percekig is tarthat, pánikreakciót váltva ki a betegből. Az alvási bénultság gyakran jár együtt alvási hallucinációkkal, azaz közvetlenül az alvás és az ébrenlét köztes állapotában megjelenő képzetekkel (furcsa hangok, tárgyak, személyek észlelése).

A paralízisről és az okokról dr. Szakács Zoltán beszélt a Tények Plusz stábjának. A riportban megszólaltak olyan is, akik az alvási bénulás során szinte már a halálukat érezték.

Amennyiben Ön is érez hasonló tüneteket, érdemes felkeresni egy alvásszakértőt, aki segít az okok feltárásában!

Online jelentkezés

Hasznosnak találta?Ossza meg ismerőseivel