Alvási bénultság, azaz alvásparalízis

Fogcsikorgatás, alvajárás, alva evés  – ez csak néhány az alvást megzavaró jelenség közül. Ezek legtöbbje ártalmatlan, ha gyerekeknél tapasztaljuk, idővel nagy valószínűség szerint kinövik. Az alvásparalízis azonban más. Súlyosabb esetben jelentősen ronthatja az életminőséget is.

Az átmeneti bénultsággal járó alvási paralízis jellegzetes tünete, hogy az alvó az elalvást megelőzően vagy a felébredést követően nem tud sem megmozdulni, sem megszólalni, annak ellenére, hogy éber.

A beteg ilyenkor nyitott szemmel, mozdulatlanul fekszik, és bár érti, mi történik vele, végtagjai, mintha ólomból lennének, nem képes megmozdítani őket. A jelenség néhány másodperctől akár hosszú percekig is tarthat, pánikreakciót váltva ki a betegből. Az alvási bénultság gyakran jár együtt alvási hallucinációkkal, azaz közvetlenül az alvás és az ébrenlét köztes állapotában megjelenő képzetekkel (furcsa hangok, tárgyak, személyek észlelése).

A paralízisről és az okokról dr. Szakács Zoltán beszélt a Tények Plusz stábjának. A riportban megszólaltak olyan is, akik az alvási bénulás során szinte már a halálukat érezték.

Amennyiben Ön is érez hasonló tüneteket, érdemes felkeresni egy alvásszakértőt, aki segít az okok feltárásában!

Online jelentkezés

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter