Orvos válaszol

Az alvászavar csökkenti a szexuális teljesítményt?

Alvásszakértő főorvosa, a Szegedi Tudományegyetem Dél-alföldi Regionális Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központjának volt vezető főorvosa. A Magyar és az Európai Alvástársaság tagja. Felhívjuk pácienseink figyelmét, hogy dr. Várszegi Mária főorvosnő nyugdíjba vonult, szakrendelése megszűnt.

A szexuális teljesítmény csökkenését számos dolog okozhatja (mint például alvászavar). Kialakulhat organikus, vagyis szervi elváltozással járó betegségek következtében, de kiválthatják lelki azaz pszichés megbetegedések vagy a túlzott stressz terhelés is. Amikor a probléma valamilyen betegségre vezethető vissza, gyakran áll a háttérben cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegség, húgyúti és prosztata problémák, sőt gyomorfekély is.

Viszonylag könnyen kideríthető, hogy a szexuális teljesítmény csökkenésének hátterében szervi elváltozás áll-e. Amennyiben ugyanis az ébredést megelőző hajnali REM (rapid eye movement – gyors szemmozgás – az agyi elektromos tevékenység az ébrenléthez hasonló, de ilyenkor álmodunk, az izomtónus viszont megszűnik) alatt elmarad a fiziológiás (élettani) merevedés, nagy valószínűséggel szervi elváltozásról van szó, ami megfelelő szakorvosi (urológiai, neurológiai, stb.) kezeléssel megszüntethető.

A pszichés megbetegedések, mint a depresszió és a szorongás is előidézhet potenciazavart, ahogyan a túlhajszolt, stresszes életmód egyaránt könnyen vezethet a szexuális érdeklődés, illetve teljesítmény csökkenéséhez.

A szexuális élet problémái azonban nem csupán számos szervi és pszichés megbetegedéssel, de egyes alvászavarokkal is összefügghetnek. A legismertebb alvásfüggő légzészavar, az alvási apnoe szindróma ugyanis gyakran okoz zavart a szexuális teljesítmény terén is, hiszen a betegséggel járó légvételi szünetek hosszabb-rövidebb oxigénhiánnyal járnak, ami a keringés és valamennyi szerv, így a nemi szervek működését is károsítja. Ezért az alvási apnoe szindróma első figyelmeztető jele az állandó nappali fáradtság és a gyengülő memória mellett a szexuális érdeklődés és teljesítőképesség csökkenése.

Jó hír, hogy az alvási apnoe szindróma kezelésében alkalmazott légsínterápiás készülék (CPAP – continuous positive airway pressure – folyamatos pozitív légúti nyomás) használata már rövid távon is javítja a szexuális teljesítményt.

Hasznosnak találta?Ossza meg ismerőseivel