Az alvászavar csökkenti a szexuális teljesítményt?

A szexuális teljesítmény csökkenését számos dolog okozhatja (mint például alvászavar). Kialakulhat organikus, vagyis szervi elváltozással járó betegségek következtében, de kiválthatják lelki azaz pszichés megbetegedések vagy a túlzott stressz terhelés is. Amikor a probléma valamilyen betegségre vezethető vissza, gyakran áll a háttérben cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegség, húgyúti és prosztata problémák, sőt gyomorfekély is.

Viszonylag könnyen kideríthető, hogy a szexuális teljesítmény csökkenésének hátterében szervi elváltozás áll-e. Amennyiben ugyanis az ébredést megelőző hajnali REM (rapid eye movement – gyors szemmozgás – az agyi elektromos tevékenység az ébrenléthez hasonló, de ilyenkor álmodunk, az izomtónus viszont megszűnik) alatt elmarad a fiziológiás (élettani) merevedés, nagy valószínűséggel szervi elváltozásról van szó, ami megfelelő szakorvosi (urológiai, neurológiai, stb.) kezeléssel megszüntethető.

A pszichés megbetegedések, mint a depresszió és a szorongás is előidézhet potenciazavart, ahogyan a túlhajszolt, stresszes életmód egyaránt könnyen vezethet a szexuális érdeklődés, illetve teljesítmény csökkenéséhez.

A szexuális élet problémái azonban nem csupán számos szervi és pszichés megbetegedéssel, de egyes alvászavarokkal is összefügghetnek. A legismertebb alvásfüggő légzészavar, az alvási apnoe szindróma ugyanis gyakran okoz zavart a szexuális teljesítmény terén is, hiszen a betegséggel járó légvételi szünetek hosszabb-rövidebb oxigénhiánnyal járnak, ami a keringés és valamennyi szerv, így a nemi szervek működését is károsítja. Ezért az alvási apnoe szindróma első figyelmeztető jele az állandó nappali fáradtság és a gyengülő memória mellett a szexuális érdeklődés és teljesítőképesség csökkenése.

Jó hír, hogy az alvási apnoe szindróma kezelésében alkalmazott légsínterápiás készülék (CPAP – continuous positive airway pressure – folyamatos pozitív légúti nyomás) használata már rövid távon is javítja a szexuális teljesítményt.

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Visszaélnek a SomnoCenter Alvászavar Központ nevével

Felhívjuk pácienseink szíves figyelmét, hogy ismeretlen személyek SOMNIUS EÜ Szolg. Kft, és SOMNUS Eü Szolg. Kft, továbbá SomnoCenter Egészségügyi Szolgáltató Kft nevének felhasználásával valótlan tartalmú megbízási szerződéseket próbálnak megkötni otthon elvégezhető feladatokra, gyors pénzkereseti lehetőséggel.

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter