Mennyi áramot fogyaszt a CPAP/BiPAP alvásterápiás készülékem?

Nem kell tartani a CPAP/BiPAP alvásterápiás készülékek áramfogyasztásának költségétől, átlagos használat mellett csak napi 10-100 Ft -ot tehetnek ki!

 

Mennyi áramot fogyaszt a terápiás készüléke és ez milyen összeggel terheli meg a családi költségvetést? Sajnos erre nem lehet egyértelmű választ adni, hiszen a valós energiafelhasználás attól függ, hogy milyen típusú készüléket használ (CPAP, BiPAP vagy lélegeztető), mekkora a terápiás nyomás értéke és a terápia egyéb beállításai milyenek (pl. légzésszám), fűtött párásítót használ-e és milyen hőfokon, mennyi a napi használati idő (6-24 óra) és egyéb környezeti tényezők felmerülnek-e. Annyi biztos, hogy a háztartásban található egyéb elektromos eszközökhöz képest (tévé, hűtőszekrény, klímaberendezés, hősugárzó, stb.) az alvásterápiás készülék fogyasztása elenyésző.

A fogyasztás számítása során a készülékek által felvehető legnagyobb (maximális) teljesítményt olvashatjuk le a készülék vagy a tápegység alján lévő címkékről, például a legtöbbek által használt Remstar CPAP készülék esetében ezek: 240V AC – 2.1 A és 12V DC 6.67A, ami a készülék által felvett teljesítményt 80 Wattban maximalizálja. Ez a fogyasztás a terápiás használat során sokkal kevesebb lesz, mert szinte senki nem használja a beállítható legmagasabb 20 vízcentiméteres nyomáson a készüléket, hiszen az alkalmazott nyomások 6-12 vízcentiméter között alakulnak átlagosan, továbbá fűtött párásítót is csak a betegek közel 10%-a használ. Ebből következik, hogy a tényleges fogyasztás a legnagyobb elméleti fogyasztás töredéke, becsülhetően 25-40 W körül alakul. Ennek költsége 40 W*6 óra*31 nap számítás alapján 7.5 kWh/hónap, ami 36 Ft/kWh díjjal számolva havonta 270 Ft! Fűtött párásító alkalmazása esetén további 30-40 Watt teljesítményfelvétel lehetséges. A lélegeztetőgépek teljesítménye ennek akár a többszöröse is lehet, de mint látszik, az sem jelent számottevő áramfogyasztást.

Kikapcsolt állapotban pedig olyan alacsony a készülékek készenléti áramfelvétele, hogy emiatt még a konnektorból sem ajánlott kihúzni a dugóját, mert ezzel csak idő előtt tönkremehetnek a tápegységek csatlakozói, amelyek javítása viszont komoly összegekbe kerülhet! ! A Prisma Smart CPAP készülék például 0,035 A áramot vesz fel készenléti állapotban, ennek havi áramköltsége 168 Ft. Ha mindenképpen áramtalanítani szeretné a készüléket, akkor a fali csatlakozóból húzza ki a villásdugót!

Az alábbi táblázat felső sorai a lélegeztetőgépeknek, az alsók pedig néhány CPAP alvásterápiás készüléknek az elméleti legnagyobb teljesítményéről és áramfogyasztásáról mutat adatokat:

Nagy általánosságban tehát annyit mondhatunk, hogy a CPAP alvásterápiás készülékek esetében a jelenlegi árakon havonta kevesebb mint 300-1500 forintba, még a lélegeztetőgépeknek 1000-3000 Forintba kerül az áramfogyasztása. Ez nagyjából napi 10-100 Ft között alakulhat, vagy másképpen fogalmazva annyit tesz, mintha egy 25W-40W-os hagyományos égő világítana 6 órán keresztül.   

Amennyiben viszont Ön súlyos tüdőbetegsége kapcsán nagy áramfogyasztású oxigén koncentrátorral kiegészítve használja a CPAP/BiPAP terápiát, úgy a 295/2022. (VIII. 9.) Korm. rendelet értelmében jogosult áramkedvezmény igénylésére, és így az átlagfogyasztás sávhatárához képest az 1697 kWh-val megemelt, kedvezményes sávhatárig használhatja a rezsicsökkentett áramot. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat itt találja: https://www.kormanyhivatal.hu/hu/hirek/aramkedvezmenyre-jogosultak-az-elektromos-gyogyaszati-segedeszkozt-hasznalok

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter