CPAP-terápia és COVID-19 – Nagyobb a koronavírus-fertőzés esélye alvási apnoé esetén?

A koronavírus-járvány megjelenése több kérdést vetett fel az alvási apnoé szindrómában szenvedőknél. Fontos tudnivaló, hogy a CPAP készülék használatát nem szabad abbahagyni a COVID-19 miatt. Mi a teendő azonban, ha valaki elkapta a betegséget?

A koronavírus-járvány igen sok alvási apnoé szindrómával küzdő emberben vetett fel kérdéseket. Az első és legfontosabb tisztázni, hogy orvosi utasítás nélkül soha ne függessze fel a CPAP-használatot! A CPAP-terápiát nyomós okok miatt állították be Önnek, és önkényes leállítása veszélyeztetné az egészségét.

De vajon mennyivel lehet rosszabb a helyzete annak, aki alvási apnoés a koronavírus-járvány idején?

Nincs bizonyított kapcsolat az alvási apnoe szindróma és a koronavírussal szembeni fogékonyság között. A koronavírus-fertőzés nem teszi semmissé sem az alvási apnoe szindróma diagnózist, sem a CPAP-terápia használatának szükségességét. A CPAP-használatot azért is folytatni kell, mert az egész éjszakás, megfelelő minőségű alvás általánosságban segíti az egészsége megőrzését, kihagyásával viszont gyengülhet többek között az immunrendszeri működésünk is.

Koronavírus-fertőzés tünetei esetén lehetőség szerint izolálja magát egy külön hálószobában és használjon külön fürdőszobát is. Ez utóbbi hiányában fertőtlenítse azt minden használat után. Nyugodtan folytatható a CPAP-kezelés, ha a saját hálószobájában biztosított az egyedüli alvás lehetősége.

Az Ön CPAP-készüléke kizárólag az alvási apnoe szindróma kezelésére szolgál, a koronavírus-fertőzés tüneteinek kezelésére ne próbálja használni.

Amennyiben elkaptuk a koronavírust, a CPAP készülék tisztítását napi szinten és alaposan végezzük el. A maszkot, a csöveket, a párásító tartályt és a szűrőt is naponta kell tisztítani, míg a tüneteink el nem múlnak. Ezzel csökkenthető a betegség ideje is. A fertőzés megszűntekor mielőbb cseréljük ki a CPAP szűrőket és az eldobható kiegészítőket.

A maszk és egyéb kiegészítők tisztításához COVID-19 idején sem kell semmi egyebet használni a kímélő szappanon és meleg vízen kívül – különösen nem erős vegyszereket, alkoholos oldatokat, klórt, illóolajokat vagy fehérítőt, mert ezek a bőrünkre és a tüdőnkbe jutva károsodást okozhatnak, és a készülék élettartamára nézve is veszélyesek! Tartsuk magunkat a készülék és a kiegészítők használati utasításában foglaltakhoz.

A CPAP-maszk felhelyezése előtt mindig mossunk arcot szappanos vízzel, hogy ne legyen zsíros a bőrünk. Töröljük át minden reggel a maszkot (különösen a bőrünkkel érintkező részt) meleg vizes, szappanos törölközővel. Ezzel eltávolítható a bőrünkről származó faggyú, az elhalt hámsejtek és az izzadság, ami rontaná a maszk illeszkedést is. Óvatosan töröljük át száraz törölközővel és hagyjuk levegőn megszáradni, de közvetlen napfény ne érje. Amennyiben készüléke rendelkezik párásító alegységgel is, a használat után megmaradt vizet ne hagyja egész nap a készülékben állni, hanem öntse ki és a következő használat előtt töltse fel újra tiszta desztillált vízzel.

Forrás:

CPAP and COVID-19

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter