CPAP-terápia és COVID-19 – Nagyobb a koronavírus-fertőzés esélye alvási apnoé esetén?

A koronavírus-járvány megjelenése több kérdést vetett fel az alvási apnoé szindrómában szenvedőknél. Fontos tudnivaló, hogy a CPAP készülék használatát nem szabad abbahagyni a COVID-19 miatt. Mi a teendő azonban, ha valaki elkapta a betegséget?

A koronavírus-járvány igen sok alvási apnoé szindrómával küzdő emberben vetett fel kérdéseket. Az első és legfontosabb tisztázni, hogy orvosi utasítás nélkül soha ne függessze fel a CPAP-használatot! A CPAP-terápiát nyomós okok miatt állították be Önnek, és önkényes leállítása veszélyeztetné az egészségét.

De vajon mennyivel lehet rosszabb a helyzete annak, aki alvási apnoés a koronavírus-járvány idején?

Nincs bizonyított kapcsolat az alvási apnoe szindróma és a koronavírussal szembeni fogékonyság között. A koronavírus-fertőzés nem teszi semmissé sem az alvási apnoe szindróma diagnózist, sem a CPAP-terápia használatának szükségességét. A CPAP-használatot azért is folytatni kell, mert az egész éjszakás, megfelelő minőségű alvás általánosságban segíti az egészsége megőrzését, kihagyásával viszont gyengülhet többek között az immunrendszeri működésünk is.

Koronavírus-fertőzés tünetei esetén lehetőség szerint izolálja magát egy külön hálószobában és használjon külön fürdőszobát is. Ez utóbbi hiányában fertőtlenítse azt minden használat után. Nyugodtan folytatható a CPAP-kezelés, ha a saját hálószobájában biztosított az egyedüli alvás lehetősége.

Az Ön CPAP-készüléke kizárólag az alvási apnoe szindróma kezelésére szolgál, a koronavírus-fertőzés tüneteinek kezelésére ne próbálja használni.

Amennyiben elkaptuk a koronavírust, a CPAP készülék tisztítását napi szinten és alaposan végezzük el. A maszkot, a csöveket, a párásító tartályt és a szűrőt is naponta kell tisztítani, míg a tüneteink el nem múlnak. Ezzel csökkenthető a betegség ideje is. A fertőzés megszűntekor mielőbb cseréljük ki a CPAP szűrőket és az eldobható kiegészítőket.

A maszk és egyéb kiegészítők tisztításához COVID-19 idején sem kell semmi egyebet használni a kímélő szappanon és meleg vízen kívül – különösen nem erős vegyszereket, alkoholos oldatokat, klórt, illóolajokat vagy fehérítőt, mert ezek a bőrünkre és a tüdőnkbe jutva károsodást okozhatnak, és a készülék élettartamára nézve is veszélyesek! Tartsuk magunkat a készülék és a kiegészítők használati utasításában foglaltakhoz.

A CPAP-maszk felhelyezése előtt mindig mossunk arcot szappanos vízzel, hogy ne legyen zsíros a bőrünk. Töröljük át minden reggel a maszkot (különösen a bőrünkkel érintkező részt) meleg vizes, szappanos törölközővel. Ezzel eltávolítható a bőrünkről származó faggyú, az elhalt hámsejtek és az izzadság, ami rontaná a maszk illeszkedést is. Óvatosan töröljük át száraz törölközővel és hagyjuk levegőn megszáradni, de közvetlen napfény ne érje. Amennyiben készüléke rendelkezik párásító alegységgel is, a használat után megmaradt vizet ne hagyja egész nap a készülékben állni, hanem öntse ki és a következő használat előtt töltse fel újra tiszta desztillált vízzel.

Forrás:

CPAP and COVID-19

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Visszaélnek a SomnoCenter Alvászavar Központ nevével

Felhívjuk pácienseink szíves figyelmét, hogy ismeretlen személyek SOMNIUS EÜ Szolg. Kft, és SOMNUS Eü Szolg. Kft, továbbá SomnoCenter Egészségügyi Szolgáltató Kft nevének felhasználásával valótlan tartalmú megbízási szerződéseket próbálnak megkötni otthon elvégezhető feladatokra, gyors pénzkereseti lehetőséggel.

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter