El a képernyőktől, ha jól akarunk aludni!

Így hat a kék fény az alvásunk minőségére

Az alvás az emberi élet egyik alapvető biológiai szükséglete, az alvás minősége pedig rendkívül fontos a fizikai és mentális egészségünk szempontjából. Azonban az utóbbi évtizedekben a technológiai fejlődés új kihívásokat gördített elénk. Az egyik legjelentősebb ezek közül a kékfény, amely a számítógépek, okostelefonok és tévék kijelzőin keresztül negatív hatást gyakorolhat az alvásra.

A kékfény egy rövid hullámhosszú fénytípus, amelyet egyébként napfényben és különböző mesterséges fényforrásokban is megtalálunk. Az emberi szem különösen érzékeny a kékfényre, és ezen fény hatása közvetlenül befolyásolja a biológiai óránkat és az alvási ciklusunkat, hiszen gátolja a melatonin termelését, melynek eredményeként nehezebben is szenderülünk álomba, az alvásunk pedig kevésbé lesz pihentető.

A modern életstílusunk számos olyan elektronikus eszközt tartalmaz, amelyek kékfényt sugároznak. A számítógépek, okostelefonok és televíziók mind napi szinten jelen vannak az életünkben, ráadásul sokan lefekvés előtt is ezeket a készülékeket használják. Ez pedig hosszú távon alvásproblémákhoz vezethet, hiszen az elektronikus készülékek kékfény-kibocsátása nemcsak a melatonin termelését gátolja, hanem fokozza az ébrenlét érzetét. Amikor este vagy éjszaka hosszú ideig nézzük ezeket a kijelzőket, az agyunk azt észleli, mintha még mindig világos lenne, és nehezebben térünk át az alvásra.

Szerencsére léteznek olyan módszerek, amelyek segítenek csökkenteni a kékfény negatív hatásait az alvásra:

  • Kijelzőszűrők használata – számos készülékhez elérhetőek, csökkentik a kékfény kibocsátását. Ezek a szűrők általában automatikusan alkalmazkodnak a napszakhoz, így este és éjszaka kevésbé sugároznak kékfényt.
  • Éjszakai mód beállítása – sok okostelefon és számítógép rendelkezik olyan éjszakai móddal, amely lecsökkenti a kékfény kibocsátását és meleg színhőmérsékletűvé teszi a kijelzőt, ezáltal kevésbé zavarja meg az alvást.
  • Digitális készülékek elhagyása lefekvés előtt – az optimális alváshoz ajánlott legalább egy órával lefekvés előtt abbahagyni az elektronikus készülékek használatát, hogy az agyunknak megfelelő idő álljon rendelkezésre az alvás előkészítésére.

Azok számára, akik súlyosabb alvásproblémákkal küzdenek, és az említett intézkedések nem elegendőek, érdemes lehet szakértő segítségét kérni. Indíthatunk egy egyszerű online alvásteszttel is, de ha tartósan rosszul alszunk, fáradtnak érezzük magunkat, tapasztalt szakemberek segíthetnek az alvászavarok kezelésében és az alvás minőségének javításában.

Az alvás fontosságát nem szabad alábecsülni, és bármennyire is természetesnek, a mai életünkhöz tartozónak tűnik, a túl sokat használt elektronikus készülékek kékfénye is komolyan befolyásolhatja az alvásminőséget. Az egyszerűbb intézkedések, mint a kijelzőszűrők használata vagy az éjszakai mód beállítása ideig-óráig segíthet, de komolyabb alvásproblémák esetén már többre van szükség. Az egészséges alvás hozzájárul a test és az elme jólétéhez, így érdemes befektetni az alvás minőségének javításába.

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter