Életmód

Hogyan alakíthatunk ki jó alvási szokásokat?

A SomnoCenter alvásszakértője, a Honvédkórház Alvásdiagnosztikai részlegének vezetője. A Magyar-, az Európai- és az Amerikai Alvástársaság tagja.

Az alvás tanult folyamat is. Azaz, rendszerességgel, következetességgel kialakítható. Hogyan? Ha jó alvásra vágyunk, érdemes egy pillantást vetnünk arra, mivel érhető ez el. Dr. Terray-Horváth Attila ad hasznos tanácsokat.

Talán meglepően hangzik, de a jó alvás tanulható. Nem mindenki van tisztában azzal, hogy a kielégítő pihenéshez szükségesek a megfelelő alvási szokások.

Rendszeresség és következetesség segítségével kialakítható a jó alvás. Mi kell azonban ehhez?

Egyrészt, amely talán mindenki számára egyértelmű lehet, fontos megteremteni a körülményeket. Fontos például, hogy a szobában, ahol pihenünk, legyen csend és megfelelően sötét. Ne zavarhassa a jó alvást zaj vagy fényforrás. Nem árt az alváshoz alkalmas hőmérséklet beállítása – ne legyen túl hideg és túl meleg sem: a 20 Celsius fok a legoptimálisabb.

Lényeges, hogy a hálószobát csak arra használjuk, ami annak a rendeltetése: pihenni, aludni, házaséletet élni. Vagyis az olyan eszközöket, melyek bármilyen szempontból megzavarhatnak bennünket, iktassuk ki ebből a környezetből: ne tartsunk benne számítógépet, tévét, rádiót, ezek ugyanis csak zavarnák a nyugodt pihenést.

Ne feledjük, hogy a legenyhébb zajok is befolyásolóak lehetnek. Ha horkolás okozhat problémát vagy nem lehet eléggé besötétíteni, a füldugó és a szemmaszk nagy segítség lehet.

Lényeges a jó alvási szokások kialakításakor, hogy minden este nagyjából ugyanabban az időpontban térjünk aludni és lehetőleg ugyanakkor is keljünk.

Tesztelje Ön is alvását: Alvászavar teszt 1 percben

Mindig adjunk szervezetünknek időt arra, hogy lelassuljon, felkészülhessen a jó alvásra. Azaz, nem túl tanácsos este edzeni, mert lelassítás helyett felpörget bennünket. Megnöveljük az endorfin hormon mértékét a szervezetben, amely nehezíti az elalvást. Testmozgáshoz a délután 5-7 óra a legjobb időpont.

Ha jó alvási szokásokat teremtenénk, érdemes kerülni az alkohol és a kávé fogyasztását. A szeszes italok segíthetnek ellazulni és elaludni, de a mély és pihentető alvást gátolják. Ahogyan ürül a szervezetből, úgy válnak gyakoribbá az ébredések.

Kávéból, koffeines italból legjobb, ha már 2 után nem iszunk. A koffein ugyanis erős stimuláns. A nikotin még jelentősebb, mely szintén akadályozhatja a jó alvást.

A megfelelő alvási szokások kialakításához nem árt tudnunk azt sem, hogy aki dohányzik, gátolja az elalvást, s éjszaka elvonási tünetek zavarják őt. Aki leteszi a cigarettát, annak javul az alvásminősége is.

Amennyiben mindent megtettünk a jó alvás érdekében, mégsem alszunk jól, vagy nem jutunk el a megfelelő mélyalvás állapotába, segítségre van szükségünk. Lehetséges, hogy alvászavarra küzdünk. Ebben az esetben fontos az alváscentrum felkeresése, hogy szakértő alvásspecialista kideríthesse, mi okozza alvásproblémánkat és javíthasson a helyzeten.

Jelentkezzen alvászavar vizsgálatra

Hasznosnak találta?Ossza meg ismerőseivel