Jól aludni terhesen?

Az alvás nem csupán egy letudnivaló dolog nappalaink között – alapszükséglet ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően működhessen. Terhesség idején érthető okokból az alvás is gondot jelenthet – mi jellemző e kiemelten nőket érintő alvásproblémára?

A jó alvás nagyon fontos testünk és lelkünk számára. Életminőségünket legalább kétszázféle alvászavar képes rontani, melyek kezeletlenül hagyva rendkívül károsak szervezetünkre, közérzetünkre, koncentrálóképességünkre nézve.

Amikor egy nő kismama lesz, a testében végmenő változások – a felkészülés az anyaságra – az alvást is jelentősen befolyásolhatják. Hormonális, majd fizikai akadályok is felmerülhetnek terhesség alatt, melyek nem segítik elő a jó pihenést.

Ha egy nő várandós, aluszékonyabb – napközben is kimerültnek, fáradtnak érzi magát. A sűrűn jelentkező, alvást befolyásoló problémák valószínűleg a megemelkedett progeszteron hormon szintnek köszönhetőek.

Minél előrehaladottabb állapotban van a terhesség, annál nehezebb a jó alvás – különösen az utolsó trimeszterben. Bizonyos testhelyzetekben az alvás szinte lehetetlenné is válik. Kutatók szerint ilyenkor valóban csökken a lassú hullámú, azaz mély alvás mennyisége és gyakoribb az éjszakai ébredés. Az alvás egyre kevésbé tűnik hatékonynak, a második trimeszterben csökkenni kezd, majd a harmadikban még inkább mérséklődik.

A terhesség utolsó időszakában pedig nemcsak a várandóssággal járó általános kényelmetlenség és a magzat mozgása szab gátat a kielégítő pihenésnek: a hátfájás, a gyomorégés, a lábgörcs, a vizelési kényszer gyakorisága is zavarhatja az alvás minőségét.

A várandósság idején lényeges egy állandó alvás-ébrenlét rendszerhez ragaszkodni, hogy meglegyen a kellő mennyiségű pihenés, a stresszhelyzetek pedig kerülendők. Mindezek érdekében ajánlott izomlazító technikák elsajátítása, melyek a jobb alvásminőséget elősegíthetik s csökkentik a terhesség általános kellemetlenségeit. Tanácsos például kerülni a fűszeres és nehéz ételeket lefekvés előtt 2-3 órával. A jó alvás a szülés után is nagyon fontos lenne.

A súlyos alvásproblémák ugyanis bizonyítottan összefüggnek a szülés utáni depresszióval és a baba iránti ingerültséggel. A terhesség alatt és a gyermek világrahozatalát követően is igen fontos, hogy legyen segítsége az anyának, aki nappal és éjjel is tudja némileg tehermentesíteni őt – így eleget pihenhet.

Amennyiben az alvás hiánya egyre fokozottabb problémákat okoz mindennapjainkban, szükségünk van segítségre. Keressünk fel alvásszakértőt, aki felméri problémánkat és kezelést ajánl ahhoz, hogy a kielégítő pihenés ne csak álom legyen számunkra.

Copyright: vadimgozhda / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter