Jól aludni terhesen?

Az alvás nem csupán egy letudnivaló dolog nappalaink között – alapszükséglet ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően működhessen. Terhesség idején érthető okokból az alvás is gondot jelenthet – mi jellemző e kiemelten nőket érintő alvásproblémára?

A jó alvás nagyon fontos testünk és lelkünk számára. Életminőségünket legalább kétszázféle alvászavar képes rontani, melyek kezeletlenül hagyva rendkívül károsak szervezetünkre, közérzetünkre, koncentrálóképességünkre nézve.

Amikor egy nő kismama lesz, a testében végmenő változások – a felkészülés az anyaságra – az alvást is jelentősen befolyásolhatják. Hormonális, majd fizikai akadályok is felmerülhetnek terhesség alatt, melyek nem segítik elő a jó pihenést.

Ha egy nő várandós, aluszékonyabb – napközben is kimerültnek, fáradtnak érzi magát. A sűrűn jelentkező, alvást befolyásoló problémák valószínűleg a megemelkedett progeszteron hormon szintnek köszönhetőek.

Minél előrehaladottabb állapotban van a terhesség, annál nehezebb a jó alvás – különösen az utolsó trimeszterben. Bizonyos testhelyzetekben az alvás szinte lehetetlenné is válik. Kutatók szerint ilyenkor valóban csökken a lassú hullámú, azaz mély alvás mennyisége és gyakoribb az éjszakai ébredés. Az alvás egyre kevésbé tűnik hatékonynak, a második trimeszterben csökkenni kezd, majd a harmadikban még inkább mérséklődik.

A terhesség utolsó időszakában pedig nemcsak a várandóssággal járó általános kényelmetlenség és a magzat mozgása szab gátat a kielégítő pihenésnek: a hátfájás, a gyomorégés, a lábgörcs, a vizelési kényszer gyakorisága is zavarhatja az alvás minőségét.

A várandósság idején lényeges egy állandó alvás-ébrenlét rendszerhez ragaszkodni, hogy meglegyen a kellő mennyiségű pihenés, a stresszhelyzetek pedig kerülendők. Mindezek érdekében ajánlott izomlazító technikák elsajátítása, melyek a jobb alvásminőséget elősegíthetik s csökkentik a terhesség általános kellemetlenségeit. Tanácsos például kerülni a fűszeres és nehéz ételeket lefekvés előtt 2-3 órával. A jó alvás a szülés után is nagyon fontos lenne.

A súlyos alvásproblémák ugyanis bizonyítottan összefüggnek a szülés utáni depresszióval és a baba iránti ingerültséggel. A terhesség alatt és a gyermek világrahozatalát követően is igen fontos, hogy legyen segítsége az anyának, aki nappal és éjjel is tudja némileg tehermentesíteni őt – így eleget pihenhet.

Amennyiben az alvás hiánya egyre fokozottabb problémákat okoz mindennapjainkban, szükségünk van segítségre. Keressünk fel alvásszakértőt, aki felméri problémánkat és kezelést ajánl ahhoz, hogy a kielégítő pihenés ne csak álom legyen számunkra.

Copyright: vadimgozhda / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Visszaélnek a SomnoCenter Alvászavar Központ nevével

Felhívjuk pácienseink szíves figyelmét, hogy ismeretlen személyek SOMNIUS EÜ Szolg. Kft, és SOMNUS Eü Szolg. Kft, továbbá SomnoCenter Egészségügyi Szolgáltató Kft nevének felhasználásával valótlan tartalmú megbízási szerződéseket próbálnak megkötni otthon elvégezhető feladatokra, gyors pénzkereseti lehetőséggel.

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter