Életmód

Két dolog, ami mindig zavarhatja a nők alvását!

Tapasztalt alvásszakértő orvosainkkal és csúcsminőségű alvásvizsgálatainkkal várjuk mindazokat, akik szeretnének újra kipihenten ébredni. Budapesti, pécsi és szegedi alvászavar központjaink valamennyi alvászavarra személyre szabott terápiás megoldást nyújtanak !

A hölgyek tökéletes pihenése életük több időszakában is zavart szenvedhet. Amellett, hogy a menstruáció, a várandósság vagy később a változókor befolyásolja alvásuk minőségét, egyéb alvásproblémákkal is küzdhetnek – egész életük folyamán.

Jól aludni – elsőre könnyűnek tűnik. Ám a különféle egészségügyi problémák és az alvászavarok bizony sokat tehetnek azért, hogy ne alhassunk jól.

A hölgyeknél kiemelkedő időszak az alvásminőség romlásában a terhesség vagy a változókor és a menopauza időszaka. Ám az érzelmi állapotuk egész életük során befolyásolhatja kielégítő pihenésüket és alvászavarokat okozhat.

Két hangsúlyos eset van, amely a jó alvást szabotálja.

Az egyik a depresszió – még ha nem is vagyunk tudatában, hogy hangulati zavarban szenvedünk, az álmatlanság (inszomnia) árulkodó jel lehet. Aki depressziós, könnyen elalszik, de éjjel felébred és képtelen visszaaludni. Olykor éppen ezt tekintik a depresszió okának, hiszen aki nem alszik, az rövid idő után ingerlékennyé, rosszkedvűvé, dekoncentrálttá, nemtörődömmé válhat. A depressziót és az alvászavart is kezeltetni kell, szakszerű segítséggel meg lehet szüntetni a gondot.

A másik, amely alvászavarokat válthat ki, az éjszakai evés szindróma. Előfordul, hogy éjszaka felébredve addig nem tudunk visszaaludni, míg nem ettünk valamit. Aki az éjjel közepén képes enni, annak kutatók szerint kevesebb lektin hormont tartalmaz a szervezete, vagyis nem érzi magát jóllakottnak. Ha gyakori késztetést érzünk éjszakai evésre, fontos, hogy szakorvos segítségét kérjük. Komoly anyagcserezavart jelezhet ugyanis előre ez a probléma.

Az alvászavarok nappali fáradtságot, aluszékonyságot, ingerlékenységet, koncentrációs gondokat okoznak. Jelük lehet az is, ha az álmatlanság mellett hangosan horkolunk és magas a vérnyomásunk.

Amennyiben tapasztaljuk magunkon a legalább 3 hete fennálló tüneteket, fontos alvásszakértőhöz fordulnunk, aki – akár egy alvásteszt elvégeztetése után – segít a probléma kezelésében, a tünetek megszüntetésében.

Copyright: jackf / 123RF Stock fotó

Hasznosnak találta?Ossza meg ismerőseivel