Koronavírus és álmatlanság – Az alvás is megváltozhat a beszűkült élettér miatt

Jelentősen nőtt az embereknél az álmatlanság jelenléte a koronavírus járvány kitörése óta – mutatott rá egy nemzetközi felmérés. A Covid-19 sajnos az alvásbetegségekre is kihat.

Egy nemzetközi felmérés szerint a koronavírus előretörésével az álmatlanság, az inszomnia a korábbi, 10-hez közeli értékhez képest most az emberek 17 százalékát érinti. A problémáról dr. habil. Faludi Béla, a pécsi Alvásmedicina Tanszék egyetemi docense beszélt.

Az átmeneti álmatlanság nem ritka dolog. Ám többnyire csak egy gondokkal teli életszakaszt érint. Krónikus inszomnia esetén az alvászavar 3 hónapon át és a hét nagyrészében folyamatosan fennáll.

A Covid-19 járvány két alvásbetegségre is kihat: ezek az inszomnia és a cirkadián ritmuszavar. A pszichés folyamatok felerősödtek az emberekben a koronavírus miatt, s ez növelheti az álmatlanságot. A cirkadián ritmuszavar növekedésének oka a karantén: otthoni munka, mindig azonos emberek, hasonló napi teendők.

A valódi jeladók, így a külső környezeti fény és a szociális tényezők beszűkülnek – cirkadián amplitúdó beszűkülés alakul ki, a nappali és éjszakai aktivitás különbsége csökken. Az alvás emiatt későbbre tolódhat, de vizsgálatok szerint az emberek alvásideje is megnőtt. Ennek ellenére is sokan panaszkodnak a kipihentség hiányára. Az ok: mivel kisebb az aktivitás, aludni sem kéne ennyit.

Figyelmébe ajánljuk: Alvászavar teszt 1 percben

A lelkiállapot is kihat az alvásra – a szorongás, a depresszió gyakran áll az inszomnia mögött, s ez a koronavírus-időszakban nem ritka.

Sokan későig a számítógép, tablet előtt ülnek, melyek LED-képernyője kékfény-ingerrel jár – hatására az agyi jeladónk csúsztatja az alvást. Elalvás előtt nem célszerű tévé, számítógép képernyőjét nézni.

A kevés alvás kihat a hormonrendszerre, a vérnyomás-szabályozásra és a keringésre. A memória is sérülhet.

Fontos, hogy ugyanabban az időben feküdjünk és keljünk, mozogjunk, lefekvés előtt csökkentsük a kékfénynek való kitettséget, a kávé-, alkohol- és nikotinbevitelt. Ha ezek ellenére sem javul kipihentségünk, érdemes alváscentrumot felkeresni.

A témáról bővebben itt olvashat:
https://vasarnap.hu/2020/11/25/a-covid-miatt-se-ejjelunk-se-nappalunk/

Music photo created by master1305 – www.freepik.com

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter