Életmód

Izzad, forgolódik? – A menopauza alvásproblémákat is magával hoz

Tapasztalt alvásszakértő orvosainkkal és csúcsminőségű alvásvizsgálatainkkal várjuk mindazokat, akik szeretnének újra kipihenten ébredni. Budapesti, pécsi és szegedi alvászavar központjaink valamennyi alvászavarra személyre szabott terápiás megoldást nyújtanak !

Azoknál a hölgyeknél, akiknél már kopogtat a változókor, nemcsak nappal fordulnak elő zavaró tünetek – éjszaka is gyötrik őket, s alvászavart okoznak. Mit kell tudni ezekről és mivel csillapíthatók?

Sok 50 év feletti nő szembesül azzal: nem elég, hogy kezdi idősebbnek érezni magát, a testi módosulások mellett a változókor tünetei is kitörnek rajta. Ennek oka, hogy a menopauza idején komoly hormonális változások történnek a szervezetben, mely a testre és a lélekre is kihat. Ilyenkor jóval kisebb mennyiségben termel női nemi hormonokat a test, mint korábban, ez pedig kihat a hangulatra. No és a kellemetlenségeket tetőzi, hogy a nők éjszaka alvászavarral is küzdenek emiatt.

De milyen tünetek jellemzőek ilyenkor, s hogyan hatnak az alvásra?

Az alvászavarok már évekkel a változókor valódi beköszönte előtt jelentkezhetnek. Ám a menopauza alatt a hőhullámok a legjellemzőbbek, mely gyakori izzadást okoz – sűrűbben kell hálóruhát vagy akár ágyneműt is cserélni miattuk.

A menopauzához kapcsolódik a depresszió, a szorongás, a nyugtalanság is – mely szintén alvászavart okozhat a hölgyeknél. Az álmatlanul forgolódás többnyire legalább heti három alkalommal előfordul – a változókorban levő nő vagy nem tud elaludni, vagy felriad éjjel. A progeszteron nevű női hormon szintje leesik, mely nyugtató szerepet tölt be, s ez szintén hozzájárul az alvászavarok kialakulásához.

A krónikus stressz ugyancsak hat a progeszteron szintjére, mely szintén az alvás elégtelenségét „támogatja”. Amennyiben a progeszteron szintje magas, az ösztrogéné pedig alacsony, tartós álmatlanság is jelentkezhet. A serkentő és a nyugtató hormonok ugyanis így nincsenek egyensúlyban, a szervezet nem tud kellően lenyugodni az elalváshoz.

Mégis, a hőhullámok szerepelnek első helyen az alvászavarok terén. Ezek igen heves jelentkezése a hölgyek 80 százaléknál okoz álmatlanságot.

A szakemberek szerint ilyenkor elsősorban a hőhullámok kezelése javasolt, s ezzel az alvászavarok is megszüntethetők.

A többi, menopauzával járó tünetről ugyancsak elmondható, hogy nőgyógyász vagy háziorvos nyújthat első körben segítséget – a változó korban levő hölgyeknek különféle gyógyszeres kezelést ajánlhatnak, melyek segítenek a tünetek enyhítésében.

A pszichés problémákkal szintén szakemberhez kell első lépésben fordulni.

Alvásspecialistához akkor érdemes, ha egyik megoldás sem segít – ilyenkor az álmatlansághoz konkrét alvászavar is hozzájárulhat, melyre valóban az alváscentrumban tudnak segítséget ajánlani.

Figyelmükbe ajánljuk még: Alvászavar teszt 1 percben

Copyright: highwaystarz / 123RF Stock fotó

Hasznosnak találta?Ossza meg ismerőseivel