Izzad, forgolódik? – A menopauza alvásproblémákat is magával hoz

Azoknál a hölgyeknél, akiknél már kopogtat a változókor, nemcsak nappal fordulnak elő zavaró tünetek – éjszaka is gyötrik őket, s alvászavart okoznak. Mit kell tudni ezekről és mivel csillapíthatók?

Sok 50 év feletti nő szembesül azzal: nem elég, hogy kezdi idősebbnek érezni magát, a testi módosulások mellett a változókor tünetei is kitörnek rajta. Ennek oka, hogy a menopauza idején komoly hormonális változások történnek a szervezetben, mely a testre és a lélekre is kihat. Ilyenkor jóval kisebb mennyiségben termel női nemi hormonokat a test, mint korábban, ez pedig kihat a hangulatra. No és a kellemetlenségeket tetőzi, hogy a nők éjszaka alvászavarral is küzdenek emiatt.

De milyen tünetek jellemzőek ilyenkor, s hogyan hatnak az alvásra?

Az alvászavarok már évekkel a változókor valódi beköszönte előtt jelentkezhetnek. Ám a menopauza alatt a hőhullámok a legjellemzőbbek, mely gyakori izzadást okoz – sűrűbben kell hálóruhát vagy akár ágyneműt is cserélni miattuk.

A menopauzához kapcsolódik a depresszió, a szorongás, a nyugtalanság is – mely szintén alvászavart okozhat a hölgyeknél. Az álmatlanul forgolódás többnyire legalább heti három alkalommal előfordul – a változókorban levő nő vagy nem tud elaludni, vagy felriad éjjel. A progeszteron nevű női hormon szintje leesik, mely nyugtató szerepet tölt be, s ez szintén hozzájárul az alvászavarok kialakulásához.

A krónikus stressz ugyancsak hat a progeszteron szintjére, mely szintén az alvás elégtelenségét „támogatja”. Amennyiben a progeszteron szintje magas, az ösztrogéné pedig alacsony, tartós álmatlanság is jelentkezhet. A serkentő és a nyugtató hormonok ugyanis így nincsenek egyensúlyban, a szervezet nem tud kellően lenyugodni az elalváshoz.

Mégis, a hőhullámok szerepelnek első helyen az alvászavarok terén. Ezek igen heves jelentkezése a hölgyek 80 százaléknál okoz álmatlanságot.

A szakemberek szerint ilyenkor elsősorban a hőhullámok kezelése javasolt, s ezzel az alvászavarok is megszüntethetők.

A többi, menopauzával járó tünetről ugyancsak elmondható, hogy nőgyógyász vagy háziorvos nyújthat első körben segítséget – a változó korban levő hölgyeknek különféle gyógyszeres kezelést ajánlhatnak, melyek segítenek a tünetek enyhítésében.

A pszichés problémákkal szintén szakemberhez kell első lépésben fordulni.

Alvásspecialistához akkor érdemes, ha egyik megoldás sem segít – ilyenkor az álmatlansághoz konkrét alvászavar is hozzájárulhat, melyre valóban az alváscentrumban tudnak segítséget ajánlani.

Figyelmükbe ajánljuk még: Alvászavar teszt 1 percben

Copyright: highwaystarz / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter