Mit tegyünk a nemkívánatos álmosság ellen

A narkolepszia, azaz az álmosság jól kezelhető alvászavar. A kezelés eredményességéhez azonban a gyógyszereken túl, elengedhetetlen az életmód bizonyos mértékű megváltoztatása és a gyógyulást segítő környezet kialakítása.

Életmód tippek

  • Törekedjen arra, hogy minden nap megközelítőleg ugyanabban az időben feküdjön és keljen. Így alvási és ébrenléti ciklusai szabályos rendben követik majd egymást.
  • Ne vállaljon éjszakai vagy a váltott műszakos munkát, és kerülje a szélsőségesen hosszú munkaidőt.
  • Napközben iktasson be rövid alvásokat. Így megelőzheti, hogy az alvást következő 1-2 órában újra álomba zuhanjon.
  • Tervezze meg úgy a napját, hogy az Ön számára könnyen veszélyessé váló tevékenységek (autóvezetés, főzés, stb.) az éberebb időszakaira essenek.
  • A gyógyszereket szigorúan orvosa utasításainak megfelelően szedje, és ellenkező szakorvosi utasításáig akkor se hagyja abba, ha nem tapasztalja a betegség tüneteit.

Gyógyulást segítő környezet kialakítása

  • A narkolepsziát könnyű összetéveszteni a lustasággal, a depresszióval vagy a képességbeli hiányosságokkal. A kataplexia jelei és az éberen álmodás pedig – tévesen – pszichiátriai problémákat sejtethetnek. Tájékoztassa a családtagjait, a barátait és a munkatársait a betegségéről, hogy értő támogatást tudjanak nyújtani Önnek a gyógyulásban.
  • Keressen fel egy narkolepsziásokból álló terápiás csoportot. A tudat, hogy nincs egyedül a problémájával, segíti a tünetmentessé válás folyamatát.
  • Ha a gyermeke narkolepsziás, avassa be a tanárait a rendellenességgel kapcsolatos tudnivalókba, például a betegséggel járó koncentráció-képtelenség és hiperaktivitás jelenségével kapcsolatban.
Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter