Nyolc órán át sugárzott altatózenét egy brit rádió

A BBC brit műsorszolgáltató 3-as rádiócsatornája nyolc órán keresztül sugárzott tudományos alapokon nyugvó altatózenét hallgatóinak. Az adás ezzel felállította az egyetlen zenemű sugárzásának rekordját és az egyetlen zenemű élő sugárzásának rekordját, melyeket a Guinness Világrekordok is hitelesített. – adta hírül a BBC nyomán az MTI.

A Sleep (Aludj!) című altatózene Max Richter zeneszerző nevéhez fűződik, aki külön e célra komponálta az agyhullámokra is jótékonyan ható darabját.  A zeneszerző egy neurológussal, David Eaglemannel konzultálva komponálta a művet, oly módon, hogy az tényleg álomba ringassa a hallgatókat.

Max Richter zeneszerző és egy hat muzsikusból álló zenekar nyolc órán át, megszakítás nélkül játszotta az altatózenét a londoni Wellcome Intézetben, amit a közönség tábori ágyakon hallgatott élőben, amíg álomba nem szenderült. A koncertet otthonukban élvező hallgatókat ugyancsak arra bátorították, hogy aludják végig az előadást. A zeneszerző úgy írta le művét, mint „altatót egy hajszolt világnak”.

A komponista elmondta a BBC-nek, hogy bár ő jó alvó, ami kivételes a mai világban, tisztában van azzal, hogy „egy alvástól megfosztott kultúrában, a határidők állandó szorításában, hajszolt világban élünk”, és olykor nehezen találunk helyet és időt az alvásra.

Hallgasson bele Max Richter Sleep című altatózenéjébe: itt.

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter