Életmód

Pihentető alvás az ünnepek alatt? Figyeljünk az evésre!

Tapasztalt alvásszakértő orvosainkkal és csúcsminőségű alvásvizsgálatainkkal várjuk mindazokat, akik szeretnének újra kipihenten ébredni. Budapesti, pécsi és szegedi alvászavar központjaink valamennyi alvászavarra személyre szabott terápiás megoldást nyújtanak !

Tegyünk a jó pihenésért visszafogottsággal

Idén is megérkeztek a téli ünnepek – a karácsony, majd a szilveszter időszaka végre egy kis lazítást hoz az életünkbe. Kérdés, mennyire lesz pihentető a kikapcsolódás. Fontos tudni: a minőségi alvás elsődleges, melyben azonban az evés is meggátolhat minket.

Sokan várják türelmetlenül a téli ünnepek időszakát, hiszen az év végi hajtás után jó végre kicsit megpihenni, feltöltődni, lazítani szeretteink, barátaink körében.

A karácsony és a szilveszter elmaradhatatlan velejárója az evés – azt pedig ilyenkor gyakran túlzásba lehet vinni. Tény: nehéz ellenállni a számos vendégváró falatnak, a csábító édességeknek és az ínycsiklandó karácsonyi vacsoráknak. Amelyeket ráadásul általában alkohollal is megtoldunk.

Lehet minden nagyon finom és tökéletes, ám nem kell csodálkozni, ha a kiadós evés és ivás után a minőségi alvás kérdésessé válik.

Figyelmébe ajánljuk: Alvászavar teszt 1 percben

Amennyiben valóban szeretnénk kipihenni magunkat és feltöltődni a karácsony időszakában, érdemes odafigyelnünk néhány alapszabályra.

Annak, ha nem megy a pihentető alvás, számos esetben lehet oka a túl sok evés, illetve olyan ételek fogyasztása, amely terheli a szervezetünket.

Mi az oka annak, hogy alvás előtt nem tanácsos sokat enni? A túlzásba vitt evés terheli a rekeszizmot s ezzel a szívre is nagyobb terhet helyezünk. A testünk ilyenkor regenerálódni próbál és nem az emésztés az elsődleges problémája – vagyis utóbbi lassabban, nehezebben megy, s az alvás látja a kárát.

Fontos tudni azt is, mit nem célszerű fogyasztani este, ha pihentető alvás a célunk. Egyrészt kerülni kell a zsíros ételeket – márpedig ezekből bőven akadhat karácsonykor és szilveszterkor az asztalon -, de a túlfűszerezett élelmiszerek, a füstölt, a tartósított, a nehéznek számító húsok ugyanúgy gondot okozhatnak. Nem ajánlott kelt tésztát és csokoládét sem enni alvás előtt. A csokiban élénkítő koffeint és teobromint találunk, melyekkel megnehezítjük az alvást – ezek ugyanis idegrendszer-stimulálók és pulzusnövelők.

Ha zsírosat eszünk, annak a megemésztése 4-6 óráig is eltarthat. Ráadásul, a zsíros ételek a gyomorsav túltermelését eredményezik, s akár égő érzést is okozhatnak. Szénhidrátot sem javasolt enni lefekvés előtt.

Nem célszerű sok gyümölcsöt és folyadékot fogyasztani, mert zavarják a jó alvást – ahogyan az alkohol is természetesen. Kerülni kell az élénkítő hatású italokat, ételeket. A szeszes ital növeli a pulzust, ezért nem működik megfelelően az alvás közbeni regeneráció. Mellette vízhajtó, felébreszt, hogy ki kell mennünk az illemhelyiségbe. Alkoholfogyasztással nem jutunk el a mély alvás fázisába.

Jobban tesszük, ha a minőségi alvás érdekében este az olyan élelmiszerekre voksolunk, mint a csirkemell, tojás, zöld- vagy tésztasaláták, főzelék. A pulykamell, a banán vagy a cseresznye ugyancsak jöhet.

Jót tehet a joghurt, túró, kefir, de az olajos magvak is hozzásegítenek ahhoz, hogy jobb legyen az álmunk – és ne legyünk éhesek.

Érdemes tudni ezen kívül, hogy alvás előtt 2-3 órával már nem ajánlott az evés.

Mindegy, hogy mikor térünk aludni, ha éheztetjük szervezetünket, rosszul járunk: amit a rá következő nap megeszünk, a test teljes mértékben elraktározza.

Igyekezzünk a karácsony és szilveszter időszakában is odafigyelni a mértéktartásra.

 

Hasznosnak találta?Ossza meg ismerőseivel