Ne szégyelljük, ha rosszul alszunk

Civilizációs betegségek. Ezek olyan krónikus egészségügyi problémák, amelyek kialakulásában a modern életmód és társadalmi tényezők játszanak szerepet. Ezek a betegségek gyakran kapcsolódnak az egészségtelen étrendhez, mozgásszegény életmódhoz, stresszes környezethez és más modern életviteli szokásokhoz. A szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás mellé lassan felzárkózik az alvási apnoé is, amelyet bizonyos mértékben már szintén lehet népbetegségnek nevezni, mivel számos embert érint világszerte.

„Kijelenthetjük, hogy az alvási apnoé egyelőre egy alábecsült és aluldiagnosztizált probléma, mivel sokan nem ismerik fel a tüneteket vagy nem veszik elég komolyan azokat”

– mondja Koczó Levente, a SomnoCenter Alvászavar Központok ügyvezetője. „Ráadásul ez egy ördögi kör, hiszen az alvási apnoé kapcsolatban állhat olyan tényezőkkel, mint az elhízás, az életmódi szokások, genetikai hajlam és más olyan egészségügyi állapotok, amelyek együttesen hozzájárulnak a betegség elterjedéséhez. Ezért fontos a társadalom széles körű tudatosságának növelése az alvási apnoéval kapcsolatban, hogy az érintettek időben orvosi segítséget kérhessenek, és a betegség kezelése megkezdődhessen.”

Az alvási apnoé pontos előfordulási arányai országonként és régióként változhatnak, de becslések szerint a felnőtt lakosság 5-15%-át érinti. Bármely életkorban előfordulhat, de a középkorú és idősebb felnőttek körében gyakoribb, az életkor előrehaladtával a horkolás és légzési problémák gyakrabban fordulhatnak elő. Férfiaknál gyakoribb a diagnosztizált alvási apnoé, a nőknél a menopauza időszaka növelheti a kockázatot, amelyet a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás és a genetikai hajlam is fokozhat.

„Ezek természetesen általános tendenciák és egyénenként eltérő lehet a helyzet” – folytatja a SomnoCenter ügyvezetője.  –„Az alvási apnoé azonosítása és kezelése mindig orvosi feladat, és a személyes körülmények figyelembevételével történik. A rendszeres orvosi ellenőrzés és az esetleges tünetek megfigyelése segíthet az időben történő diagnózisban és kezelésben.”

Amiért az alvási apnoé sokáig rejtve marad, az az, hogy ez az alvászavar gyakran szégyenérzetet okoz az érintettek számára. Semmiképpen sem szabad azonban elhanyagolni a tüneteket, mindenképpen ajánlott időben orvosi segítséget kérni.

Az Alvászavar Központ tanácsai szerint az alábbi tünetekre figyeljünk:

  • horkolás és fulladás éjszaka – az alvási apnoé legjellemzőbb tünete a hangos horkolás és az éjszakai fulladás. Ezek a jelek arra utalhatnak, hogy az érintett személy légzése időnként megszakad alvás közben.
  • fáradtság és álmosság napközben – mivel az alvási apnoé miatt az éjszakai alvás nem pihentető, ezért napközben fáradtnak és álmosnak érezhetjük magunkat, ez pedig hatással lehet a mindennapi teljesítményünkre és életminőségünkre is.
  • szorongás és hangulatváltozások – az alvási apnoé hosszú távon szorongáshoz és hangulatváltozásokhoz vezethet. Az érintettek gyakran érzik magukat frusztráltnak és kimerültnek, ami befolyásolhatja az életük minden területét.
  • magas vérnyomás – az alvási apnoé összefüggésbe hozható a magas vérnyomással is. Ha pedig ez a probléma hosszú ideig kezeletlen marad, az szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.

Egy gyors online teszt segítségével felmérhetjük, hogy érintettek lehetünk-e, s ha erre fennáll a gyanú, a következő lépés pedig egy alvásvizsgálat, ahol pontos diagnózist kaphatunk. Itt a szakértő megállapítja, hogy valóban alvási apnoéról van-e szó, és egyeztetni lehet a kezelési tervet is, amely személyre szabottan segíti a tünetek enyhítését és az éjszakai pihenés javítását.

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter