A szépítő alvás titkai

A fiatalos külső fenntartásához az elegendő alvás kulcsfontosságú. Testünk pihenés közben töltődik fel és gyógyul. Ez pedig számos előnnyel jár kinézetünk szempontjából. Nem véletlenül használják a kellő mennyiségű alvással kapcsolatban a beauty sleep, azaz szépítő alvás kifejezést.

Egy felnőtt ember számára szükséges a napi 7-9 óra alvás. A pihenés során feltöltődünk, szervezetünk „újraépíti” önmagát, s ezzel külsőnk is megújul.

Ha kevesebb, mint 6 órát alszunk, az rossz hatással van megjelenésünkre. Kezdjünk el 1-3 órával többet aludni, fokozatosan, amennyiben keveset pihenünk: minden nappal javulást fogunk tapasztalni.

Íme a beauty sleep, avagy szépítő alvás 6 kiemelkedő előnye.

1.Kevesebb ránc

A bőrünk új kollagént termel, miközben alszunk – amely megelőzi a ráncosodást. Ez is a javítási, megújulási folyamat része. Ha több a kollagén, a bőr kevésbé duzzadt és nem ráncosodik annyira.

Amennyiben csak 5 órákat alszunk, kétszer nagyobb esélyünk van a ráncosodára, mint 7 órás – szépítő – alvás esetén. A kevés alvástól a bőr szárazabb lesz, s a ráncok látványosabbak.

2. Ragyogás

A szépítő alvás során a szervezet vért áramoltat a bőrbe, vagyis egészségesen ragyog, amikor felébredünk. Kevés pihenés esetén élettelennek, fakónak tűnhet a bőrünk. Ilyenkor kevesebb vér jut hozzá, s az arc meglehetősen fáradtnak, elnyűttnek néz majd ki.

3. Élénk arc, kevésbé duzzadt szem

A nem alvás vagy a túl kevés pihenés eredménye a legtöbb esetben sötét karikák a szem alatt. Ez jelentkezik először, ha nem alszunk. Kellő mennyiségű, szépítő alvás segítségével azonban elkerüljük őket. Fontos az is, hogy megfelelően hidratáltak maradjunk: emeljük meg fejünket kissé egy párnával alváskor, ezzel a szemduzzanatot is elkerülhetjük.

A pihenés minimalizálja a sötét karikák jelenlétét, amely annak az eredménye, hogy ha nem alszunk, a vér nem áramlik megfelelően és összegyűlik a szemek alatt, így a duzzanat látványossá válik, különösen, hogy ezen a területen vékony a bőr.

A szemek alatti elszíneződés a génekből adódhat, a korból, valamint a melanin megnövekedésétől. Ebben az esetben a kialvatlanság csak súlyosbít a helyzeten.

4. Egészségesebb, dúsabb haj

A beauty sleep lényege nemcsak az arcbőr vagy a szemek szépsége. A kevés alvástól a haj is károsodhat – hajvesztés, a tincsek eltörése lehet az eredménye, de a hajnövekedést is befolyásolhatja a dolog. A hajtüszők tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat szereznek be a véráramlásból, s ha ez mérséklődik, a haj gyengül, s nehézségei támadnak a növekedéssel.

Ráadásul, az alváshiány stresszel is jár – megnő a szervezetben a kortizol-hormon szint, amely szintén hajvesztéshez vezethet.

5. Egészségesebb és boldogabb megjelenés

A kevés alvás hatására szájunk sarkai lekonyulnak, melynek hatására szomorúbbnak tűnünk. Nagyon fontos tehát a beauty sleep, azaz az elegendő mennyiségű, szépítő alvás! Teljes külsőnket átalakítja.

6. Jobban hatnak a kozmetikai termékek

A bőr sokkal jobban koncentrál önmaga javítására, ha elegendő alvásban van részünk – mivel a nappal és a környezetben levő, szennyező anyagokkal szemben nehezen tudja védeni magát. Megfelelő alvás esetén a véráramlás egyenletesebb, s emiatt a bőr jobban profitál a különféle szépítő kozmetikai termékekből – azok összetevői hatékonyabban „dolgoznak”.

A bőr több vizet veszít, amikor alszunk, ezért érdemes lefekvés előtt hidratáló éjszakai krémet alkalmazni és kellő mennyiségű vizet inni napközben – így éjjel is megfelelően hidratált marad a bőrünk.

További információkért keresse fel szakértőinket!

Copyright: vadymvdrobot / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter