Szépítő alvás – Avagy hogyan aludjunk a szépségünkért?

Ha szépségünkről van szó, az alvás az egyik elsőszámú dolog, amire oda kell figyelni. Ha úgy tetszik, a fiatalos külső forrása. Mikor és hogy érdemes aludni ahhoz, hogy valóban megőrizzük szépségünket? Dr. Simon Márta neurológus szakorvos, szomnológus válaszolt kérdésünkre.

Vajon mi eleget alszunk? Fontos tudni, hogy szervezetünk akkor újul meg és „javítja”magát, amikor alszunk. Nem csoda, hogy ha frissebbek, szebbek, energikusabbak akarunk lenni, a pihentető, kielégítő alvás az elsőszámú tanács.

Ha azonban kimondottan a szépítő alvásra törekszünk, érdemes alaposabban is kideríteni, mikor és hogyan kell aludnunk ahhoz, hogy elérjük célunkat.

A beauty sleep vagy szépítő alvás lényege, hogy a bőrünk este 8 és 11 óra között van felszívóképessége csúcsán. Majd pedig éjszaka 11 és hajnali 3 óra között zajlik le a sejtek újraképződése és regenerálódása – ekkor termelődik tehát a legtöbb kollagén és elasztin, melyek gondoskodnak a bőr rugalmasságáról. A hajnali 3 és 5 óra közt eltelt időben a bőr pihen és felkészül a következő napra.

Az sem mellékes a szépítő alvás szempontjából, hogy agyunk éjjel 11 és 3 óra között kerül az ún. lassú hullámú mélyalvás állapotába. Ilyenkor termelődik a növekedési hormon, mely segíti a szervezet teljes – testi és lelki – megújulását.

Ezek után érthető, hogy ha kevés vagy rossz minőségű alvásban van részünk, nemcsak kialvatlanok és rosszkedvűek leszünk, hanem a bőr tápanyag-ellátása is romlik, hajszálerei romló keringése mellett.

Az alvás jelentősége

Ahhoz, hogy tisztában legyünk azzal, mit is tesz az alvás, lássuk, mi történik, amikor lefekszünk. Az alvás során pulzusunk és vérnyomásunk is lassul. Nem véletlen, hogy szív- és érrendszeri problémák esetén is javasolt eleget aludni.

Alvás közben termeli bőrünk a humán növekedési hormon (HGH) több mint 70 százalékát – ez megmagyarázza a beauty sleep lényegét. A szépítő alvás során arra sem ébredünk fel, hogy éhesek vagyunk – mivel ilyenkor termelődik a leptin nevű hormon, mely gátolja a gyomor korgását. Ellenben ha rosszul alszunk, felébredünk az éhségre és sok esetben eszünk is – melynek eredménye a túlsúly.

Szakemberek szerint nemcsak az elegendő alvás a fontos, hanem ajánlott lenne napközben is több, félórás pihenő. Jót tesz az ebéd utáni szunyókálás, de az irányított meditáció segítségével történő feltöltődés is – mindkettőtől energikusabbak leszünk.

Figyelmébe ajánljuk:  Alvászavar vagy alváspanasz? Nem mindegy

Hogyan aludjunk?

A szépítő alvás szempontjából nem mindegy, miként fekszünk le pihenni. Háton aludni a legjobb. Ebben a helyzetben a gerinc és a nyak neutrális helyzetben nyugszik, s ez a legmegfelelőbb az arc vérkeringése számára is. Nem szabad gyűrni az arcbőrt, mert nyomás alá helyezzük a hajszálereket és ennek eredménye reggelre puffadt arc lesz. A ráncok szintén fokozódnak ilyen alváspozícióban.

Fontos tudni: legalább 7 órát kell aludni a beauty sleep teljesüléséért. Aki ugyanis rendszeresen csak 5 órát alszik, annak gyorsabban öregszik a bőre.

Az alvás 3-5 ciklusból áll, köztük a meghatározott sorrendű, lassú hullámú mélyalvásból és a REM (álom) fázisból. Ahhoz, hogy az alvásfázisok és a hormonszint változásai is megfelelően történjenek, érdemes minden este ugyanabban az időpontban lefeküdni.

Jól aludni meg lehet tanulni. Ehhez azonban a körülményeket is tökéletessé kell tenni a megfelelő pihenéshez: a szobában legyen sötét és csend, vigyük ki a zavaró elektronikai eszközöket a hálónkból.

Délután 4 után már ne fogyasszunk kávét és fekete teát. Kerüljük az edzést is 3 órával lefekvés előtt, ugyanis a mozgás emeli a test hőmérsékletét és gátolhatja az elalvást segítő hormon, a melatonin termelődését.

Plusz tipp a szépítő alvásért

Az éjszakai krémek alkalmazásának is vannak szabályai. Érdemes tudnunk, hogy azok csak akkor hatnak maximálisan, ha lefekvés előtt kenjük fel őket a bőrre – amikor annak felszívóképessége a legjobb. Az éjszakai krémek többsége olajos alapú és sok tápanyagot tartalmaz. A zsíros típusokat inkább kerüljük, mert könnyen eltömíthetik a pórusokat, s ezzel rontják a bőr oxigén-ellátását.

Tesztelje Ön is alvását: Alvászavar teszt 1 percben

Copyright: olegdudko / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter