Szexuális teljesítmény – Alvászavar is ronthatja!

Gond van a szexuális életünkkel? Lehetséges, hogy az együttlétek hiányát nem a vágy elapadása okozza, hanem az alvás problémája. Vajon mi árulkodik arról, hogy a párunk alvászavarban szenved?

Amennyiben az utóbbi időben feltűnően keveset vagyunk együtt a párunkkal, vagy az együttlétek minősége nem az igazi, nem csupán az állhat a háttérben, hogy a másik nem kíván már bennünket. Sajnos háromféle, alvást zavaró körülmény is szabotálhatja a szexuális teljesítményt, mely fokozott fáradtsághoz, kialvatlansághoz vezet – s persze teljesítményromláshoz az élet számos területén.

Az alvászavarok között megtaláljuk az alvásfüggő mozgás- és légzészavart, valamint az egyéb problémákat, így például a paraszomniát. Utóbbi alatt a felkiáltásokat, felriadásokat, alvajárást, komplex cselekvéssorokat értjük – melyek meglehetősen ijesztőek lehetnek.

Az alvászavart okozó mozgászavar esetén valamilyen, ritmusosan ismétlődő mozgás történik, ilyen a periódusos kéz- vagy lábmozgatás. Az alvásfüggő légzészavarnál horkolás, hörgés, légzéskimaradás vezet a kialvatlansághoz – ezeket a problémákat alvás közben elsősorban a hozzátartozó figyelheti meg. A páciens nappal érzékel tüneteket: ébredés után spontán, 20-30 perc alatt megszűnő, de folyamatosan fellépő fejfájást tapasztal. Gyomorsava visszacsorog a nyelőcsőbe. Furcsa izzadást észlel, a tarkóján is. Gyakran kell ágyneműt cserélnie.

S a tünetek közé tartozik a szexuális teljesítményzavar, potencia csökkenés a férfiaknál. Természetes, hogy az alvásfüggő légzészavarral járó, tartós oxigénhiány nem tesz jót a perifériás keringésnek – másrészt a vegetatív rendszer csúzliszerű elengedése, ún. szimpatikus, paraszimpatikus tónus ritmusos változása is tönkreteheti ezeket a területeket.

Az alvászavar miatt a páciensnek – aki éjszaka izzad, reggel fáj a feje, éjjel többször is kimegy vécére – csökken a libidója, szexuális teljesítménye. Hozzátartozója a tüneteket könnyen csokorba szedheti: ez az alvásfüggő légzészavarok vegetatív tünetblokkja.

Érdekes azonban, hogy sok olyan családban születtek babák, ahol a vegetatív alvászavarok miatt erről már lemondtak a szülők. A páciens megszokta, hogy ő mindig álmos, kialvatlan, figyelme lecsökkent, s ugyanahhoz a teljesítményhez egyre nagyobb erőfeszítéssel jut el – s ezt mindig megmagyarázta valamivel: a korral, kiegészítő dolgokkal, feszültséggel, hétköznapi okokkal. Majd kapott egy CPAP készüléket, melyek az alvászavar kezelésére használnak, s úgymond, visszafiatalodott, nemzőképes lett.

Az alvászavaros páciens munkahelyén még tarthatja magát rutinból, de otthon már egyre kevésbé. Lépten-nyomon elalszik, nem tud koncentrálni. Ilyenkor alighanem minden nőnek az az első gondolata: „a páromnak van valakije”, „hozzám már csak aludni jár”. Ám ha az illető szakszerű kezelést kap, egy légzést segítő készülék formájában, minden megváltozik: kipihent lesz, oda tud figyelni, visszatér a gondoskodó ember. Ez a szexuális teljesítményére is igaz – mintha kicserélték volna.

A szexuális teljesítménnyel összefüggő problémák esetén ugyanakkor első körben mindig azt érdemes ellenőriztetni, nincs-e valamilyen szervi probléma. Férfiaknál az urológusnál tett látogatás javasolt a potenciazavar kapcsán.

Ha ilyen téren nincs gond, akkor az alvásfüggő légzészavar jöhet szóba. Harmadik lehetőség pedig a problémák mögött meghúzódó pszichés kép – azaz, előnyös, ha a páciens pszichológushoz fordul, mert terápiára van szüksége. Hangulatzavar is állhat ugyanis szexuális teljesítményének csökkenése mögött, melyet szintén fontos kezeltetni.

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Visszaélnek a SomnoCenter Alvászavar Központ nevével

Felhívjuk pácienseink szíves figyelmét, hogy ismeretlen személyek SOMNIUS EÜ Szolg. Kft, és SOMNUS Eü Szolg. Kft, továbbá SomnoCenter Egészségügyi Szolgáltató Kft nevének felhasználásával valótlan tartalmú megbízási szerződéseket próbálnak megkötni otthon elvégezhető feladatokra, gyors pénzkereseti lehetőséggel.

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter