Poliszomnográfiás alvásvizsgálatokA legösszetettebb alvásvizsgálatok

A poliszomnográfiás vizsgálat a legösszetettebb alvásvizsgálat, amely a lehető legteljesebb képet nyújtja az alvás alatti rendellenességek és azok lehetséges okainak feltárásához. A poliszomnográfiás vizsgálat amellett, hogy megmutatja az alvás minőségét és mennyiségét, lehetővé teszi valamennyi alvás közbeni élettani folyamat megfigyelését is.

I. Poliszomnográfiás alvásvizsgálat*

Az alap poliszomnográfiás vizsgálattal egyidejűleg kapunk információt a beteg agyi elektromos tevékenységéről (EEG), szemmozgásáról (EOG), izomtónusáról (EMG), szívritmusáról (EKG), véroxigén szintjéről (SPO2), mellkasi és hasi légzéséről, szájon és orron keresztüli légáramlásáról, horkolásáról, alvás közbeni testpozíciójáról, lábmozgásáról, és szükség esetén a légsínterápiás készüléke adatairól.

Alkalmazás

A poliszomnográfiás vizsgálattal valamennyi alvászavar kimutatható, de kiemelten ajánljuk inszomnia, alvásfüggő légzészavarok – például alvási apnoe szindróma – és különböző alvásfüggő mozgászavarok – például nyugtalan láb szindróma – esetében.

Hol és hogyan?

Az egyéjszakás vizsgálatot alvászavar központjainkban, szakasszisztensi felügyelet mellett végezzük. A vizsgálat során elektródákat helyezünk el a beteg fején, testén, végtagjain, melyek segítségével rögzítjük az adatokat. A beteg ilyenkor az éjszakát központunk egy kényelmesen berendezett, szállodai szobához hasonlító vizsgálóhelyiségében tölti, majd másnap ugyanúgy folytatja napközbeni tevékenységeit, mint egyéb napokon teszi.

Jelentkezzen online

II. Poliszomnográfiás alvásvizsgálat (22 csatornás) EEG monitorozással*

Az alap poliszomnográfiás vizsgálat során az agyi elektromos tevékenységet (EEG) csak azokon a pontokon mérjük, amelyek az alvás fázisainak megállapításához szükségesek. Ha az alvászavarra vonatkozó panaszok hátterében felmerül az epilepszia vagy egyéb neurológiai rendellenesség gyanúja, a pontos diagnózis felállításához szükséges az agyi elektromos tevékenység teljes körű vizsgálata is.

Ilyenkor a poliszomnográfiás vizsgálatot további 13 EEG mérési ponttal, összesen 22 vizsgálati csatornára egészítjük ki. Az így kapott többlet információ segítségével feltárhatók azok a rendellenességek is, amelyek az alap nappali vizsgálatok során rejtve maradnak.

Alkalmazás

A kibővített EEG csatornás poliszomnográfia valamennyi alvászavar vizsgálatára alkalmas, de kifejezetten ajánlott az epilepsziás rohamok alvásra gyakorolt hatásainak vizsgálatakor, továbbá az ismeretlen eredetű alvás alatti mozgás- és hangjelenségek okainak feltárásához.

Hol és hogyan?

Az egyéjszakás vizsgálatot alvászavar központjainkban, szakasszisztensi felügyelet mellett végezzük úgy, hogy a poliszomnográf EEG elektródáiból többet helyezünk el a fej meghatározott mérési pontjain.

Jelentkezzen online

*Abban az esetben, ha a beteg alvás közbeni mozgását is vizsgálni szeretnénk, a poliszomnográfiás vizsgálatot video monitorozással is kiegészítjük. A szakorvos így a vizsgálati eredmények kiértékelésénél – a poliszomnográfiás vizsgálati görbék adatai mellett -, a beteg alvás közbeni fizikai tevékenységét is nyomon tudja követni.

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter