Tippek az alvajárók biztonságáért

Noha az alvajárók legtöbbször csupán mosoly tárgya, nem árt tudni, hogy a minden tizedik gyermeket és a felnőttek 1 százalékát érintő alvásbetegség súlyos sérülésekkel járhat. Hiszen az alvó, miközben alszik, olyan cselekvéseket végez, amelyeket éber állapotban: sétál, lépcsőt mászik, eszik, iszik, és autót is vezethet, mindezt úgy, hogy közben alszik.  Biztonságuk érdekében, a szakorvosi segítség mellett, érdemes megfogadni néhány hasznos, bevált tanácsot.

  • Mivel az alvajárók szeme általában nyitott – de üveges -, a legtöbben önkéntelenül megpróbálnak kapcsolatba lépni velük. Beszélnek hozzájuk, rájuk kiabálnak, megrázzák őket. Nagyon fontos, hogy az alvajárót ne ébresszük fel erőszakkal, hiszen nincs tudatában annak, mit csinál. Inkább kísérjük őt vissza az ágyába, és maradjunk mellette, amíg meg nem győződtünk róla, hogy az ágyában marad.
  • Ha szakorvosunk segítségével felismertük saját vagy kedves hozzátartozónk alvászavarát, igyekezzünk megszüntetni az azt kiváltó okot! Az alvajárás hátterében gyakran áll alváshiány, amit csak a megfelelő mennyiségű alvással tudunk pótolni. Okozhatja stressz vagy szorongás is, amit rendszeres sporttal, különböző relaxációs tréningekkel, meditációval tudunk oldani. A különböző nyugtatók, tudatmódosító szerek túlzott alkalmazása szintén alvajáráshoz vezethet, ezért ne lépjük túl az orvos által előírt mennyiséget!
  • Mivel az alvajárók veszélyes helyzetekbe is kerülhetnek, tegyünk meg mindent a biztonságukért! Zárjuk be az ajtókat, ablakokat, tegyünk korlátot a lépcső elé, vegyük el az útból azokat a kisebb nagyobb tárgyakat, amikbe beleütközhetnek. Költöztessük ki a szobájukból a törékeny tárgyakat és ne hagyjunk elő olyasmit, amivel kárt tehetnek magukban vagy másokban. Ha emeletes házban lakunk, az alvajáró hálószobáját mindenképpen a földszinten alakítsuk ki.
  • Mivel az alvajárás szinte bárkivel előfordulhat, másnap igyekezzünk elejét venni az alvajárók – főként a gyerekek egymás közötti –gúnyolódásának. Az érintett nem emlékszik a történtekre, és azokat csak hálótársa, hozzátartozója elmeséléséből ismeri. S bár az alvászavar a legtöbb esetben – gyermekeknél legkésőbb a serdülőkorig – nyomtalanul elmúlik, érdemes még idejében elejét venni a nem kívánatos lelki megterhelésnek. Így megelőzhetjük a kellemetlen megjegyzések miatt kialakuló szorongás, stressz kiváltotta további alvás-ébrenlét problémákat.
  • Ha az alvajárás rendszeresen előfordul, feltétlenül keressünk fel egy szakorvost! Háziorvosunktól kérhetünk beutalót neurológiai vizsgálatra vagy bejelentkezhetünk egy alvászavar központba, ahol neurológus-alvásszakértő orvosok tudnak hatékony segítséget nyújtani.
Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter