Életmód

Újévi fogadalom: ezentúl jobban és többet alszok!

Tapasztalt alvásszakértő orvosainkkal és csúcsminőségű alvásvizsgálatainkkal várjuk mindazokat, akik szeretnének újra kipihenten ébredni. Budapesti, pécsi és szegedi alvászavar központjaink valamennyi alvászavarra személyre szabott terápiás megoldást nyújtanak !

Legyen a jó alvás prioritás

Nem aludtunk túl sokat mostanában? Stresszesek a mindennapjaink, sokáig éjszakázunk? Ha újévre megfogadtuk, hogy többet alszunk, tudnunk kell: a jó alváshoz idő kell, megfelelő körülmények, de rendszeresség és következetesség is.

Ha korábban nem volt jellemző ránk, hogy kellő figyelmet és időt szentelünk a pihentető, jó alvás elérésére, itt az ideje, hogy ezen változtassunk. Újévi fogadalomként akár ezt is megígérhetjük magunknak, ha egészségesek akarunk lenni.

Hogyan érhetjük el azonban a kielégítő pihenést? Mi kell ahhoz, hogy jobban, többet aludjunk?

Az első és legfontosabb a jó alvás körülményeinek megteremtése. Nem árt tudnunk, hogy az alvás egy tanult folyamat is, melyet rendszerességgel és következetességgel ki lehet alakítani.

De mi szükségeltetik ehhez? Amennyiben eddig ezek nem voltak meg, fontos megteremteni a megfelelő körülményeket: a helyiségben, ahol alszunk, legyen csend és nyugalom, valamint kellően sötét. Olykor a legapróbb zajforrás is keresztbetehet az alvásnak. Lényeges a jó hőmérséklet beállítása, hiszen sem túl melegben, sem túl hidegben nem lehet jót aludni. A legjobb, ha 20 Celsius fok körüli a levegő a szobában.

Szintén érdemes figyelmet fordítani arra, hogy a helyiséget, ahol alszunk, lehetőleg csak pihenésre használjuk. A hálószoba alvásra és szeretkezésre való, ezért egyáltalán nem jó, ha technikai eszközök tömkelege vesz körül bennünket. A jó alvás feltétele ezek kívül hagyása is.

Amennyiben egy zajforrást nem tudunk kiiktatni, használjunk füldugót, a fényforrás ellen pedig szemet takaró maszkot.

A jó alvás feltétele az is, hogy a szervezetet felkészítsük a pihenésre: lassuljunk le. Ez azt jelenti, hogy olyasmit nem érdemes este csinálni, ami felpörget. Edzést már ne végezzünk elalvás előtt 2-3 órával, oldjuk meg este 7-ig a dolgot. Ha ugyanis mozgunk lefekvés előtt, endorfin hormont termel a testünk, s ez nehezíti az elalvást.

Talán mondani sem kell, hogy a jó alvás érdekében a sok koffein és az alkohol is kerülendő. Legokosabb már délután 2-től nem fogyasztani koffeint, bár ez sokaknál nem megoldható. A nikotin is komoly stimulálónak számít, mely gátolhatja a megfelelő pihenést. A dohányosok esetében éjszaka elvonási tünetek is jelentkezhetnek, melyek szintén nem járulnak hozzá ahhoz, hogy jól aludjanak.

Fontos szabály a jó alváshoz, hogy lehetőleg este minden nap ugyanakkor térjünk aludni, s reggel is azonos időpontban keljünk.

Ha úgy érezzük, hogy az újévi fogadalom betartása – és egészségünk – érdekében mindent megtettünk a megfelelő alvásért, ám nem sikerül eljutnunk a pihentető alvás állapotába, van esély arra, hogy alvásproblémával küzdünk.

Az alvászavarok nemcsak a mindennapjainkat nehezíthetik meg, idővel komoly terhet rónak a szervezetre – ezért fontos kivizsgáltatnunk magunkat alvásszakértővel.

Az alváscentrum szakemberei rövid idő alatt kiderítik, mi a probléma és hatékony megoldást javasolnak a kezelésére.

Hasznosnak találta?Ossza meg ismerőseivel