A jó alvás fontos az egészséges szív érdekében

Kezeltessük magunkat alvászavar esetén

Ha egészséges szív a célunk, nem árt a kielégítő alvás sem. A két dolog hatással van egymásra: szívproblémák esetén ugyanis felmerülhet alvással összefüggő légzési rendellenesség. Hogyan óvjuk a szívünket?

A jó alvás nemcsak pihent agyhoz, jó közérzethez és megfelelő koncentrációhoz járul hozzá. Ha nem alszunk eleget és pihenésünk nem kielégítő, azzal az egészségünket is veszélybe sodorjuk.

Az alvás és a szív egészsége összefügg. A szívbetegségek hatást gyakorolnak az alvásra, melyek lehetnek kevésbé feltűnőek, mégis rengeteget számítanak. Az alvással kapcsolatba hozható légzési rendellenességek pedig közvetlenül járulhatnak hozzá a szív betegségeinek kialakulásához.

Az alvászavarok közül leggyakoribb az alvási apnoé szindróma, mely egyenetlen, hangos, zihálásba torkolló horkolással jár. A páciens légzése egy éjszaka akár 100 alkalommal is leáll, majd újraindul. Ilyenkor a légút beszűkülése vagy elzáródása miatt nem jut levegőhöz, s amint ezt az agy érzékeli, felébreszti az alvót – aki ezt alig veszi észre. A sok apró ébredés miatt azonban a szívfrekvencia és a vérnyomás emelkedik, s a magas vérnyomás állandóvá válik, mely köztudottan szív- és érrendszeri megbetegedések okozója.

Az alvási apnoés betegek sokszor túlsúllyal küzdenek, fulladhatnak, nehezen maradnak ébren napközben és nehézkes a koncentrációjuk. Akinél már kialakult magas vérnyomás, szív- és véredénybetegség, stroke, szívkoszorúér-megbetegedés vagy koszorúérgörcs, fontos utánanéznie, nem áll-e a probléma hátterében alvási apnoé szindróma.

Figyelmébe ajánljuk: Alvászavar teszt 1 percben

Az alvászavar kezelhető, s hozzájárul a szív egészségéhez. Aki gyanítja, hogy alvási apnoéban szenved, mielőbb keressen fel alvásközpontot, ahol szakértő szomnológus orvosok végeznek el rajta vizsgálatot, s az esetleges alvászavar megállapítása után hatékony kezelést javasolnak.

Mit tehetünk még a jó alvás, az egészséges szív érdekében?

  • A jó alváshoz meg kell teremteni a megfelelő körülményeket – ebben a szomnológus ajánlásai szintén segíthetnek.
    Fontos, hogy ugyanabban az időpontban keljünk és feküdjünk minden nap, lehetőleg hétvégén is. Akkor aludjunk, ha álmosak vagyunk. Amennyiben nem tudunk elaludni 20 percig, keljünk fel, végezzünk valami csendes tevékenységet. Csak akkor menjünk vissza a hálóba, ha elálmosodtunk.
  • Teremtsük meg a hálószoba csendjét és nyugalmát, használjuk csak alvásra és szexre ezt a helyiséget. Ne aludjunk napközben, mert nehezítjük az esti elalvást – ha mégis, csupán egy órát engedélyezzünk magunknak.
  • Ha jó alvásra vágyunk, előtte végezzünk pihentető szertartásokat: vegyünk meleg fürdőt, olvassunk, együnk valami nassolnivalót. Kiadós étkezés azonban ne legyen elalvás előtt!
  • Az egészséges szív és a jó alvás érdekében a rendszeres testmozgás is lényeges – ám azokat ne lefekvés előtt végezzük, hanem legalább 4 órával előtte.
  • Egy szabályos napirend sokat segít a jó alvás elérésében: ha táplálkozásaink, mindennapi tevékenységeink, sőt ha kell, gyógyszerszedéseink is meghatározott időben történnek, belső óránk megbízhatóbban működik.
  • Lefekvés előtt 6 órával lehetőleg ne fogyasszunk koffeint, s javasolt az alkohol és a dohányzás kerülése is elalvás előtt, illetve éjszaka.
  • Amennyiben altatót szedünk, fontos tudni, hogy az orvosok többsége csupán 3 hétnél rövidebb időszakra ír fel ilyen készítményt. Ezért óvatosan alkalmazzuk ezeket.

Copyright: lenetstan / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter